Landelijke vierdaagse staking voor regionaal vervoer tijdelijk van de baan


Werknemers in regionale treinen in Noord-Nederland gaan vanaf aanstaande donderdag staken, na het mislukken van een cao, maakte vakbond FNV bekend.

“Op donderdag 15 december organiseren we een staking op de regionale spoorlijn in Friesland. Op vrijdag 16 december volgt de regionale spoorlijn in de provincie Groningen en op maandag de regionale spoorlijn in Zuidoost-Drenthe”, aldus Edwin Kuiper, directeur van FNV.

Daarna volgen waarschijnlijk nog meer stakingen, maar daarover moeten de vakbonden het nog eens worden. Bij de aangekondigde stakingen zijn in alle gevallen treinen van Arriva betrokken.

Volgens Kuiper komen werkgevers “steeds weer” hun afspraken niet na. Woensdag liep een ultimatum van FNV, CNV en VVMC af.

Kort daarvoor kwamen de werkgevers met een nieuw loonbod. “Ze zouden een beter loonaanbod doen, maar die belofte kwamen ze niet na. Bovendien werden alle voorstellen van de vakbond van tafel geveegd”, aldus de vakbondsvertegenwoordiger.

Het geschil draait om een ​​van de twee cao’s in het regionaal vervoer, die geldt voor zo’n 1.300 werknemers van bedrijven als Qbuzz, Arriva en Keolis.

Lees ook:  Het salaris van topbestuurders voor 2023 zal vrijdag hoger zijn dan het minimumjaarloon

Voor deze conducteurs, machinisten en buschauffeurs eisen de vakbonden dat de lonen automatisch meegroeien met de inflatie, die nu zeer hoog is.

Een woordvoerder van Arriva noemde de aangekondigde staking jammer. “We waren tevreden over de gevoerde gesprekken en dat die nu weer afgebroken worden vinden we spijtig. We hadden graag nog wat langer onderhandeld en we hopen nog steeds dat we snel weer aan de onderhandelingstafel kunnen zitten”, aldus de voorzitter. aldus een woordvoerder.

Plaats een reactie