Landelijk woningtekort de komende jaren verergert: Onderzoekers

Image source - Pexels.com


De woningnood in Nederland neemt waarschijnlijk nog zeker drie jaar toe, verwachten experts van adviesbureau Capital Value. Het aantal huishoudens groeit, terwijl er de afgelopen jaren te weinig bouwvergunningen zijn verleend. Het bouwen van nieuwe huizen duurt vaak meerdere jaren.

Volgens de experts is de druk op de woningmarkt nu al ongekend hoog, met een tekort van bijna 279.000 woningen. Dat komt neer op 3,5 procent van de woningvoorraad. Het probleem zal in de toekomst alleen maar erger worden, verwachten ze. Volgens hen komt Nederland in 2024 316.000 woningen tekort. En dat terwijl de overheid en marktpartijen sterk inzetten op het terugdringen van het tekort.

Volgens Captial Value zijn de problemen vooral acuut voor starters op de woningmarkt en ouderen, die geen geschikte woning kunnen vinden. Er zijn momenteel zo’n 224.000 jonge huishoudens die in te kleine huizen of op de verkeerde plek wonen. Dat is bijna een kwart van het totaal in de leeftijdsgroep tot 30 jaar.

Het is bekend dat veel mensen nauwelijks een geschikte woning kunnen vinden omdat er zo weinig woningen te koop staan. Mede hierdoor zijn de huizenprijzen tot recordhoogtes gestegen. De grootste tekorten doen zich volgens de onderzoekers voor in de grote steden. Dit geldt ook voor de regio rond Amsterdam. Ook in Delft, Westland en Flevoland zijn de tekorten relatief hoog.

Capital Value biedt onder meer transactie-, waarderings- en adviesdiensten aan investeerders, bedrijven en banken. De organisatie die samen met ABF Research het onderzoek heeft uitgevoerd, vindt dat het mogelijk moet zijn om meer woningen te bouwen. Zo zouden woningcorporaties jaarlijks 250.000 sociale woningen kunnen bouwen als de verhuurdersheffing volledig wordt afgeschaft, suggereren de onderzoekers. “Alle partijen zijn het erover eens dat er nog gebouwd moet worden, maar de ambities worden nog steeds niet gerealiseerd. Met een nog betere samenwerking kunnen we deze impasse doorbreken”, aldus directeur Marijn Snijders.

Ook ING-experts zien kansen bij woningcorporaties. De bank berekende dat de nieuwbouw van zo’n 14.000 nieuwe middenklasse huurwoningen per jaar financieel haalbaar is voor woningcorporaties. “We zien dat ze de uitdaging aangaan, maar dit kunnen ze niet alleen. Door samen te werken met en met de gemeente en andere ontwikkelaars is versnelde bouw van middenhuurwoningen mogelijk”, zegt ING-sectorbankier Jan Willem Spijkman.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?