Lager opgeleide jongeren harder getroffen op pandemische arbeidsmarkt

Image source - Pexels.com


Jongeren met een hogere opleiding hebben een grotere kans om een ​​baan te vinden dan voor de pandemie, zo blijkt uit een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. Lager opgeleide leeftijdsgenoten hebben daarentegen meer moeite om werk te vinden.

Door de pandemie is de ongelijkheid tussen hoger en lager opgeleide jongeren verder toegenomen.

Voor jongeren met een hogere opleiding is de kans op een baan met 2,2 procent gestegen ten opzichte van voor de pandemie. Tegelijkertijd verzonken de kansen voor lager opgeleiden. Vaak is het voor hoger opgeleiden makkelijker om over te stappen naar een thuiskantoor, terwijl lager opgeleide jongeren minder snel aan de slag gaan in een sector waar dit makkelijk kan.

Uit het SEO-onderzoek bleek ook dat jongeren tijdens de pandemie meer kans hadden om de toegang tot de arbeidsmarkt uit te stellen en in plaats daarvan ervoor kozen om hun opleiding voort te zetten. Volgens het SEO-onderzoek hebben zo’n 23.000 jongeren door de coronacrisis hun intrede op de arbeidsmarkt uitgesteld.

Veel jongeren verloren bij het begin van de pandemie hun baan omdat ze veel in sectoren als de horeca werkten, die zwaar werden getroffen door de maatregelen van het coronavirus, of flexibele contracten hadden. Ongeveer 10 procent van de jongeren verloor in de zomer van 2020 zijn baan.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?