Laagste prijsstijging huurwoning sinds 1960

Image source - Pexels.com


In juli was er de laagste huurprijsstijging sinds 1960, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De overheid bevroor tijdens de pandemie tijdelijk de prijzen van sociale huurwoningen en beperkte de mogelijkheden om woningen duurder te maken voor de vrije sector.

De huurprijzen voor appartementen zijn in juli met 0,8 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

In de sociale sector werden huurwoningen 0,3 procent duurder, terwijl in de vrije sector de huurprijzen stegen met 2,2 procent. In 2020 lag de prijsstijging respectievelijk op 2,7 en 3 procent.

Sinds juli mogen de prijzen van sociale huurwoningen een jaar lang niet stijgen. De maximale huurverhoging was in mei al afgetopt voor de vrije sector. De regel verbiedt dat de huren dit jaar met meer dan 2,4 procent stijgen.

De huren bij woningcorporaties konden eenmalig worden verlaagd als bewoners te veel betaalden voor hun woning of als hun inkomen te laag was.

Verhuurders mogen de huur verhogen als er nieuwe bewoners komen. Door een wisseling van bewoners betaalden mensen 7,2 procent hogere huur ten opzichte van juli vorig jaar.

De prijs van een huurwoning verschilde per stad en provincie. In Overijssel stegen de huren met gemiddeld 1,4 procent, terwijl ze in Friesland met gemiddeld 0,1 procent daalden.

Van de vier grote steden in Nederland stegen de huurprijzen het minst in Den Haag met 0,8 procent en het meest in Utrecht met een stijging van 1,6 procentt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?