Kredietbeoordelaar Fitch geeft Nederland opnieuw hoogste rating

Image source - Pexels.com


Nederland heeft opnieuw de hoogste rating gekregen van kredietbeoordelaar Fitch. Door deze AAA-rating is het bijzonder veilig om geld uit te lenen aan de Nederlandse staat. De status zorgt ervoor dat de rente op staatsobligaties erg laag blijft. Fitch prees de flexibele en open economie van Nederland, die volgens haar veel waarde toevoegt.

Ook de prognose voor de komende periode is volgens Fitch stabiel. Een snelle aanpassing van de kredietbeoordeling is dan ook niet te verwachten. Het Amerikaanse kredietbeoordelaar verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 3,2 procent groeit en in 2023 met 1,8 procent.

Volgens Fitch zijn er voor Nederland “aanzienlijke nadelen” aan de economie door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Deze kunnen leiden tot verdere verstoringen in de toeleveringsketen, hogere energieprijzen en grondstoftekorten.

De kredietbeoordelaar voorspelde dat de inflatie in Nederland dit jaar zou pieken op 5,7 procent en daarna zou dalen naar 2,4 procent in 2023. Voorwaarde is wel dat krapte op de arbeidsmarkt niet leidt tot extra inflatie door sterk stijgende lonen.

Fitch geeft halfjaarlijks een beoordeling van de kredietwaardigheid van Nederland. Het is een van de drie grootste kredietbeoordelaars. De andere twee zijn Moody’s en Standard & Poor’s.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?