Krapte arbeidsmarkt: 126 vacatures per 100 werklozen

Image source - Pexels.com


Het arbeidstekort in Nederland bereikt nieuwe records. Per 100 werklozen waren er eind september 126 vacatures, meldt het CBS.

Aan het einde van het derde kwartaal waren er in Nederland 371.000 openstaande vacatures, 45.000 meer dan eind juni. Het was het tweede kwartaal op rij dat er meer vacatures dan werklozen waren.

Tegelijkertijd is de werkloosheid het afgelopen jaar gestaag gedaald. In het derde kwartaal waren 294.000 mensen, ofwel 3,1 procent van de beroepsbevolking, werkloos. Dit betekent dat ze geen betaald werk hadden, actief op zoek waren naar een baan en direct beschikbaar waren.

In de horeca is relatief gezien de vraag naar personeel het grootst. Eind september waren er in deze sector 83 vacatures per 1.000 werknemers. In absolute aantallen is het personeelstekort het grootst in de sectoren handel, zakelijke dienstverlening en zorg. Samen zijn deze sectoren goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

Ook het aantal vervulde of geschrapte vacatures bereikte in het derde kwartaal een nieuw record van 330.000, 38.000 meer dan in het tweede kwartaal.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?