Krappe arbeidsmarkt belemmert energietransitie: ABN Amro

Image source - Pexels.com


De huidige krapte op de arbeidsmarkt is volgens ABN Amro een struikelblok voor de energie-uitdagingen waar Nederland voor staat. Ruim een ​​derde van de vacatures op het gebied van duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, wordt niet ingevuld. Denk hierbij aan een gebrek aan installatiepersoneel dat overweg kan met warmtepompen en zonnepanelen. Daarnaast zijn er monteurs nodig voor dakbedekking, sanitair, verwarming en gas- en waterleidingfitting.

De krapte op de arbeidsmarkt is volgens de bank nog nooit zo groot geweest. Voor meer dan een vijfde van alle vacatures zijn geen arbeidskrachten beschikbaar. Ook kijkt de bank naar professionele voorkeuren en reisafstand. In de beroepen die aansluiten bij de energietransitie is voor 36 procent van de vacatures bijna geen personeel te vinden.

Er moeten initiatieven worden genomen om het personeelsaanbod te vergroten, aldus de bank. ABN Amro heeft Groningen als voorbeeld genomen, waar uitkeringsgerechtigden via de uitkeringsinstantie UWV binnen drie maanden kunnen worden opgeleid om zonnepanelen te installeren. Ook Techniek Nederland, de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel, heeft duidelijkheid gegeven over alle gemeentelijke plannen en opleidingsmogelijkheden.

Klimaatwetenschappers hebben herhaaldelijk bevestigd dat de uitstoot van broeikasgassen “onmiddellijk en ernstig” moet worden verminderd om de opwarming van de aarde tegen 2050 te beperken tot maximaal 1,5 graad, vergeleken met de tweede helft van de 19e eeuw. In meerdere sectoren zijn maatregelen nodig om de ‘schadelijke effecten’ van de opwarming van de aarde, zoals extreme hitte, overstromingen en langdurige droogte, te voorkomen.

In het regeerakkoord is een klimaat- en transitiefonds aangekondigd van 35 miljard euro. Dit geld zou onder meer moeten worden gebruikt voor de aanleg van infrastructuur voor schone energiebronnen, waar personeelstekorten groene energieplannen in de weg staan.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?