Kosten kinderopvang in Nederland kunnen volgend jaar flink oplopen

Image source - Pexels.com


Ouders in Nederland moeten volgend jaar tientallen tot honderden euro’s extra ophoesten voor kinderopvang, blijkt uit berekeningen van brancheorganisaties. Vooral huishoudens met een laag inkomen zullen worden getroffen, meldt het AD.

Brancheorganisaties kinderopvang BK en BMK laten zien dat kinderopvangorganisaties komend jaar met een kostenstijging van 2,3 tot 2,9 procent te maken krijgen, vooral door hogere lonen. Tegelijkertijd stijgt het maximale tarief dat ouders via kinderopvangtoeslag kunnen terugvorderen met slechts ongeveer 0,5 procent.

Kinderopvangorganisaties zullen proberen de kostenstijging voor ouders zoveel mogelijk te beperken, maar ze kunnen niet veel doen. BK en BMK verwachten dat de tarieven voor kinderopvang meer zullen stijgen dan de maximale vergoeding van de overheid. Dit kan voor ouders enkele tientallen tot enkele honderden euro’s extra per jaar betekenen, afhankelijk van hun situatie.

“Sociale kinderopvangorganisaties maken zich zorgen omdat kinderopvang in 2022 duurder wordt, vooral voor ouders met lagere en middeninkomens. Dit staat haaks op de wens voor meer toegankelijkheid van bijna alle politieke partijen”, voorzitter Loes Ypma, branchevereniging sociale kinderopvang BMK, zei tegen AD. Volgens haar moet het kabinet zijn maximale uurtarief met 3,5 procent verhogen in plaats van 0,5 procent. Dat gaat 114 miljoen euro kosten, berekende ze.

“We willen allemaal kinderopvang van goede kwaliteit, maar de overheid is niet van plan om daarvoor te betalen. Daardoor loopt het maximale toeslagtarief steeds meer uit de pas met de reële tarieven”, zegt Emmeline Biljsma, directeur van brancheorganisatie BK kinderopvang.

Het ministerie van Sociale Zaken laat aan het AD weten dat de maximale uurtarieven voor de kinderopvangtoeslag jaarlijks worden aangepast op basis van de gemiddelde loon- en prijsontwikkeling. Het kabinet is op dit moment niet van plan om dit maximum verder te verhogen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?