Kmo’s klagen Nederlandse staat aan voor schade veroorzaakt door Covid-beperkingen

Image source - Pexels.com


Een groep ondernemers, verenigd in de stichting Coronaclaim MKB, klaagt de Nederlandse Staat aan voor de schade die zij hebben geleden als gevolg van de beperkingen van het coronavirus. Het midden- en kleinbedrijf (mkb) betaalt de rekening voor de pandemie bijna volledig, zegt stichtingsvoorzitter Pascale Petiet tegen BNR.

Nu de coronaviruscrisis ten einde lijkt te zijn, is het tijd om “de balans op te maken”, zei Petiet. “Voor ondernemers die in de schulden zijn geraakt, diep in hun spaargeld zijn gedoken, activa hebben verkocht en vooral veel inkomsten hebben gemist.”

Volgens Petiet zijn er maatregelen tegen het coronavirus ingevoerd om de gezondheid van alle inwoners van Nederland te beschermen. “Normaal gesproken betalen we als collectief de zorgkosten. Nu zie je dat de bon alleen bij het MKB terechtkomt.” Steunmaatregelen van de overheid waren vooral bedoeld voor werknemers, niet voor werkgevers, voegde ze eraan toe. En het beste waar het mkb op kon hopen, waren betalingsregelingen. “Er zijn nogal wat gesprekken geweest met brancheorganisaties. Maar daar is niets uit voortgekomen. Tijd dus om naar de rechter te stappen.”

Dit is niet de eerste keer dat iemand de regering aanklaagt voor haar aanpak van de pandemie. Maar, zei Petiet, “onze stichting richt zich niet zozeer op de rechtmatigheid van de coronaregels, maar op de oneerlijke verdeling van de kosten.” Ze verwacht dat de rechtbank in hun voordeel zal beslissen.

Advocaat Joop van de Wint, gespecialiseerd in ondernemingsrecht, is minder optimistisch. “Ze vragen de rechter om te verklaren dat de regering onrechtmatig heeft gehandeld, maar dat is een heel moeilijke kwestie”, zei hij. “Ik denk niet dat het veel kans van slagen heeft.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?