KLM-topman Pieter Elbers treedt volgend jaar af


Pieter Elbers zal volgend jaar zijn leidende rol bij KLM neerleggen. De raad van toezicht van de luchtvaartmaatschappij zegt dat het besluit “in nauw overleg” met Elbers is genomen en dat hij niet terugkeert voor een derde termijn als CEO van het bedrijf. Zijn huidige termijn loopt af in mei 2023.

Volgens het bestuur betekent de vroege aankondiging dat de zoektocht naar een opvolger met voldoende tijd kan beginnen. Bovendien zal het herstructureringsplan dat onder Elbers is geïmplementeerd, grotendeels voltooid zijn tegen het einde van zijn tijd bij de luchtvaartmaatschappij.

Elbers laat in een korte reactie weten dat hij zich tot het einde van zijn termijn volledig aan KLM zal blijven inzetten. “Ik ben enorm trots op dit bedrijf en zijn fantastische medewerkers. Juist in deze hectische en moeilijke tijden blijven zij de kracht van KLM”, aldus de oprichter. Hij schreef ook in een memo aan het personeel dat het nog te vroeg is om terug te blikken op zijn dertigjarige loopbaan bij KLM. Hij wees erop dat er nog veel werk aan de winkel is. Op 3 februari presenteert KLM haar toekomstvisie, waarin duurzaamheid een belangrijke rol zal spelen, aldus de vertrekkende CEO.

Lees ook:  Winst PostNL springt omhoog door Covid jab-uitnodigingen

Elbers nam eind 2014 het roer over als hoofd van KLM, als opvolger van Camiel Eurlings, die destijds na 1,5 jaar aan het werk werd gezet. Onder leiding van Elbers zijn tot aan de coronacrisis grote stappen gezet. De winstgevendheid van KLM verbeterde hierdoor duidelijk en er werden meer investeringen gedaan. Wel vroeg Elbers medewerkers om ook offers te brengen.

In 2019 is er veel gepraat over de herbenoeming van Elbers na zijn eerste termijn. Hij werd door de directie van Air France-KLM gezien als een belemmering voor de plannen van het moederbedrijf om de structuur te wijzigen. Hij verzette zich herhaaldelijk tegen plannen die de autonomie van KLM zouden beperken. Destijds tekenden zeker 25.000 KLM-medewerkers een petitie voor zijn herbenoeming.

Elbers is tevens lid van het Executive Committee van Air France-KLM. Ook die functie zal hij afschaffen.

Plaats een reactie