KLM stopt met het verplichten van mondkapjes op vluchten naar de VS

Image source - Pexels.com


KLM zal passagiers op vluchten naar de Verenigde Staten niet langer verplichten een mondkapje te dragen, bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij dinsdag aan NL Times. De beslissing werd genomen nadat een federale rechter, aangesteld door president Donald Trump, de Amerikaanse regel had afgeschaft die maskers vereist op verschillende vormen van vervoer, waaronder passagiersluchtvaartmaatschappijen.

“De wetgeving van het land van bestemming is leidend. Als het dragen van een mondkapje in de Verenigde Staten niet meer verplicht is, geldt dat ook voor een vlucht naar de Verenigde Staten’, zegt de woordvoerder in een verklaring. De luchtvaartmaatschappij uit Amstelveen raadt passagiers nog steeds “ten zeerste aan” een masker te dragen in de cabine, wat volgens KLM in overeenstemming is met richtlijnen die zijn vrijgegeven door de European Union Aviation Safety Agency en de International Civil Aviation Organization.

Andere grote luchtvaartmaatschappijen die tussen Nederland en de VS vliegen, hebben gezegd dat ze de beperkingen voor gezichtsmaskers met onmiddellijke ingang zullen versoepelen, waaronder American Airlines, Delta Air Lines en United Airlines. Reisorganisatie TUI, die ook vluchten naar de Verenigde Staten organiseert, heeft haar eigen maskeerregels nog niet ingetrokken. “Zolang het in Nederland wettelijk verplicht is om een ​​mondkapje te dragen aan boord van het vliegtuig, wordt het verplicht aan boord van ons vliegtuig”, zegt een woordvoerder van TUI dinsdag tegen NL Times.

Autoriteiten van de Europese Unie eisen nog steeds het dragen van mondkapjes op vluchten die bestemd zijn voor de regio, maar KLM, TUI, Corendon en Transavia waren vanaf 23 maart al begonnen met het afbouwen van de handhaving op veel van hun vluchten. Dat was de datum waarop de Nederlandse Kabinet heeft de meeste bestaande coronavirusbeperkingen in Nederland opgeheven. De woordvoerder zei dat dit kwam omdat veranderende regelgeving leidde tot een toename van misverstanden aan zijn vliegtuigen, “en ook tot meer ernstige incidenten met ‘onhandelbare’ passagiers, die de veiligheid van een vlucht negatief kunnen beïnvloeden.”

KLM bleef mondkapjes verplichten op vluchten van en naar de Verenigde Staten vanwege de 14 maanden oude Amerikaanse regelgeving. Het mandaat werd geschrapt door Kathryn Kimball Mizelle, een Amerikaanse districtsrechter voor het middendistrict van Florida. In haar uitspraak over een zaak die in Tampa was aangespannen, zei Mizelle dat de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) niet de bevoegdheid hadden om de gezichtsmaskerregel uit te voeren, hoewel het Amerikaanse Hooggerechtshof eerder had geweigerd een verbod uit te vaardigen tegen het mandaat.

De rechter voerde ook aan dat de CDC alleen het recht had om een ​​dergelijk mandaat in te voeren als het past binnen de definitie van “hygiëne” zoals uiteengezet in de Public Health Services Act van 1944. “Het dragen van een masker reinigt niets”, schreef ze in haar uitspraak. “Het vangt hoogstens virusdruppels op. Maar het ‘reinigt’ niet de persoon die het masker draagt, noch ‘reinigt’ het vervoermiddel.”

In reactie hierop zei Jen Psaki, de perssecretaris van president Joe Biden: “Dit is dus duidelijk een teleurstellende beslissing. De CDC blijft het dragen van een masker in het openbaar vervoer aanbevelen.” Ze voegde eraan toe dat de beslissing van de rechter zal worden herzien en dat het aan het ministerie van Justitie is om te bepalen of de administratie in beroep gaat.

Mizelle werd in augustus 2020 door de voorganger van Biden, Donald Trump, op de bank benoemd. Ze werd later bevestigd door een verdeelde Amerikaanse senaat die langs partijlijnen stemde, waarbij Republikeinen zich bij de stemming aansloten voor haar benoeming. Ze verzekerde haar levenslange positie op 33-jarige leeftijd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?