KLM stopt kaartverkoop op Amsterdamse vluchten; Schiphol onthult crowd management plan

Image source - Pexels.com


KLM stopt tijdelijk met de verkoop van tickets voor vluchten die de komende dagen vertrekken vanaf Schiphol. De luchtvaartmaatschappij kondigde de maatregel aan vanwege de grote drukte op haar thuisbasis, de op een na grootste van de Europese Unie. De verkooponderbreking betreft ticketing op KLM-vluchten tot aanstaande zondag.

“We krijgen veel vragen van klanten die de wachtrijen voor de beveiliging hebben gezien en niet vanaf Schiphol durven te vertrekken”, aldus een woordvoerder. KLM biedt momenteel omboekingsarrangementen aan voor passagiers die niet willen omgaan met de situatie.

De wachttijden voor reizigers zijn de laatste tijd vaak erg lang op Schiphol. Aan het begin van de meivakantieperiode werden de lijnen getriggerd door een wilde staking door grondpersoneel bij KLM. Meer recentelijk werd het probleem veroorzaakt door een combinatie van personeelstekorten bij de door de luchthaven geëxploiteerde beveiligingslanes, de groei van het aantal reizigers en tekorten aan arbeidskrachten elders.

Als gevolg hiervan annuleren luchtvaartmaatschappijen nu al vluchten. Door de lange wachttijden op de luchthaven zijn er gespannen ruzies ontstaan ​​en zijn er vechtpartijen uitgebroken, waarbij tussenkomst van marechaussees nodig was.

Schiphol presenteerde eerder op de dag een actieplan om tijdens de zomerreisperiode grote drukte op de luchthaven tegen te gaan. Het plan bestaat uit vier punten: Het werven van meer medewerkers zoals beveiligers, Schiphol aantrekkelijker maken als werkplek, het optimaliseren van de passagiersstroom en het maken van afspraken met luchtvaartmaatschappijen over vluchtplanning waardoor er minder vluchten komen.

Deze maatregelen moeten worden gebruikt om de verwachte zomerdrukte het hoofd te bieden en de situatie in de goede richting te sturen, aldus de luchthaven. “Het is niet zo dat reizigers niet meer in de rij zullen staan, maar we beloven wel dat we er alles aan zullen doen om reizigers een voorspelbare en prettige Schiphol-ervaring te bieden”, zegt luchthaventopman Dick Benschop in een verklaring. “Tijdens de meivakantie zijn we direct begonnen met het ontwikkelen en implementeren van oplossingen voor de drukte. Dit doen we samen met alle partijen die bij Schiphol betrokken zijn.”

Schiphol maakte woensdag al bekend dat de regels voor start- en landingsrechten worden gewijzigd, waardoor deze zomer minder vluchten moeten vertrekken. Schiphol overlegde ook met de vakbonden over het verminderen van de werkdruk voor beveiligers en bagageafhandelaars.

De luchthaven gaat zich daarom richten op het aantrekken van meer beveiligers. Er lopen verschillende wervingscampagnes en op 11 juni is er een banenbeurs op Schiphol. Daarnaast wordt een landelijke marketingcampagne gelanceerd om ook meer kandidaten aan te trekken voor functies als conciërge en bagageafhandeling.

Schiphol zei ook dat er in overleg met de vakbonden wordt gesproken over een betere beloning voor het werken op Schiphol. “Alle partijen voelen de urgentie om dat te doen.” Schiphol verwacht op korte termijn een onderhandelde deal te kunnen presenteren.

De luchthaven zet ook “beveiligingsbussen” in om reizigers zo snel mogelijk door de beveiliging te helpen. Ook gaat Schiphol in overleg met luchtvaartmaatschappijen om te onderzoeken hoe de hoeveelheid handbagage kan worden teruggebracht. Daarnaast zet Schiphol zoveel mogelijk extra medewerkers in, waaronder kantoorpersoneel en gepensioneerde collega’s.

Tot slot wil Schiphol ervoor zorgen dat de situatie beter voorspelbaar is, en dat het aantal vluchten en reizigers geen situatie oplevert die voor het beschikbare personeel op dat moment onhandelbaar is. Dit omvat een betere coördinatie met luchtvaartmaatschappijen met betrekking tot de planning en verplaatsing van vluchten naar regionale luchthavens.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?