KLM schrapt vluchten wegens ziekteverzuim Covid; Rotterdamse metro beperkt

Image source - Pexels.com


Luchtvaartmaatschappij KLM annuleert tussen 7 februari en 13 maart “proactief” vluchten vanwege hoog ziekteverzuim onder personeel door besmettingen met het coronavirus en quarantaineverplichtingen. Vanaf maandag rijden er minder metro’s in de regio Rotterdam. Vervoerder RET stapt over op aangepaste dienstregeling vanwege toenemende Covid-19-besmettingen onder haar metrobestuurders.

Door minder vaak te vliegen, hoopt KLM de druk te verlichten op het vliegpersoneel dat naar het werk kan komen. “We begrijpen natuurlijk dat passagiers last kunnen hebben van deze uitzonderlijke situatie en dat vinden we heel vervelend”, aldus een KLM-woordvoerder. De vakbond voor cabinepersoneel VNC merkte op haar site op dat “het ziekteverzuim op recordhoogte ligt”.

KLM kan nog niet zeggen hoeveel vluchten er uiteindelijk worden geannuleerd. Ook is niet bekend op welke bestemming de luchtvaartmaatschappij minder gaat vliegen. Dat moet nog worden uitgewerkt.

Volgens een woordvoerder van de RET is het totale coronavirusverzuim onder metropersoneel hoog. De bussen en trams blijven volgens de reguliere dienstregeling rijden. Hoe lang de aangepaste dienstregeling geldt, is moeilijk te zeggen, aldus de woordvoerder. “We blijven de situatie in de gaten houden. Als de besmettingen afnemen, duurt het een week om alles weer volgens de normale dienstregeling te regelen.”

Doordeweeks overdag en op zaterdag rijden de metro’s op alle lijnen minder frequent. Zo rijdt de metro elke 5 minuten tussen Rotterdam Centraal en Slinge of tussen Schiedam Centraal en Capelse Brug, in plaats van elke 3 tot 4 minuten. Ook op andere trajecten zit er meer tijd tussen de metro’s. Tussen Slinge en Pijnacker Zuid houdt de RET de spitsuren aan.

Ziekteverzuim door besmettingen met het coronavirus of quarantaine is een toenemend probleem voor werkgevers. Supermarkten waarschuwden deze week dat de gaten in de ploegen zo groot worden dat de schappen mogelijk leeg raken. De branche wil daarom nog meer versoepelde quarantaineregels voor mensen in cruciale beroepen, zoals supermarktmedewerkers.

De overheid heeft de quarantaineregels al versoepeld. Sinds vorige week hoeven mensen die volledig zijn ingeënt en minimaal een week geleden hun boosterprik hebben gehad niet in quarantaine na contact met een besmette persoon, mits ze zelf geen symptomen van het coronavirus hebben. Hetzelfde geldt voor mensen die de afgelopen acht weken zijn hersteld van Covid-19. Op deze manier hoopt het kabinet de verzuimdruk op sommige sectoren te verlichten. Binnenkort komt er ook nieuw advies over quarantaineregels in bepaalde cruciale beroepen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?