KLM boekt vluchten, hotels voor gestrande reizigers na zaterdag annuleringen

Image source - Pexels.com


KLM probeert alle reizigers die zondag elders in Europa zijn gestrand te helpen door een nieuwe vlucht voor hen te regelen, maar de luchtvaartmaatschappij durft nog niet te zeggen of dat gaat lukken. De eerste slachtoffers van vluchtannuleringen zijn al terug gevlogen naar Nederland, maar de luchtvaartmaatschappij is halverwege de dag nog bezig met het omboeken van mensen.

KLM zag zich zaterdag genoodzaakt de vluchten van passagiers in 42 vliegtuigen, die leeg vlogen van Europese bestemmingen naar Schiphol, te annuleren. Een woordvoerder legde uit dat de maatregel noodzakelijk was vanwege ongunstige weersomstandigheden en baanonderhoud. Daarnaast kampt Schiphol al langer met personeelstekorten, bijvoorbeeld bij de bagageafhandeling. Volgens de woordvoerder betekende deze samenloop van omstandigheden dat KLM moest ingrijpen.

Het is onduidelijk hoeveel mensen door de verhuizing zijn getroffen, maar het kunnen duizenden reizigers zijn. De luchtvaartmaatschappij koos ervoor om vluchten met veel transferpassagiers te annuleren. Omdat de transferbalies op Schiphol erg druk waren, wilde KLM voorkomen dat grote groepen reizigers op Schiphol zelf zouden stranden.

Voor velen die elders in Europa vast kwamen te zitten en niet meer naar Nederland konden, bood KLM hotelaccommodaties aan. De woordvoerder benadrukt dat het van iemands situatie afhangt wat KLM wel en niet vergoedt.

Een Nederlandse vrouw die zaterdag in Stockholm was gestrand omdat haar vlucht naar Nederland was geannuleerd, zei dat ze eerst uren in de rij moest staan ​​in Zweden voordat ze een hotel toegewezen kreeg. “Het was een redelijk luxe conferentiehotel.” Maar door al het gedoe kwamen zij en andere gestrande reizigers pas laat in de nacht bij het hotel aan. “Niemand had in de tussentijd iets kunnen eten.”

Zondagochtend vroeg werden de eerste mensen uit Zweden weer op het vliegtuig gezet. Zelf kon ze terugkeren met een vlucht die iets later op de ochtend zou vertrekken. “Wie is er omgeboekt naar welke vlucht lijkt volkomen willekeurig.”

De operatie op Schiphol loopt inmiddels weer, geeft KLM aan. Er zijn nog verschillende vertragingen, maar vliegtuigen vertrekken vaak pas een half uur later dan normaal. Dat wil niet zeggen dat het vluchtschema helemaal op orde is. KLM maakte vrijdag al bekend in het Pinksterweekend tot 50 vluchten per dag te annuleren om de situatie beheersbaar te houden. Zondagochtend stonden er inderdaad meerdere annuleringen op de vertrekborden, vooral van korte vluchten binnen Europa.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?