KLM betaalt nog eens 350 miljoen euro terug. in staatssteun


KLM maakte nog eens 350 miljoen euro over aan de Staat. Dat betekent dat de Nederlandse luchtvaartmaatschappij nu ongeveer tweederde van de staatssteun heeft terugbetaald die ze ontving om de pandemie door te komen. De luchtvaartsector is aan het herstellen van de coronacrisis, waardoor deze schuld kan worden afgelost, constateert KLM.

Het kabinet heeft 3,4 miljard euro aan hulp beschikbaar gesteld om KLM door de coronacrisis te helpen. Van dat bedrag heeft KLM uiteindelijk 942 miljoen euro gebruikt. Het bedrijf heeft al 311 miljoen euro terugbetaald. KLM is na de betaling van vrijdag nog 277 miljoen euro schuldig. De luchtvaartmaatschappij zal er alles aan doen om dat bedrag zo snel mogelijk terug te betalen.

KLM-topman Pieter Elbers noemde het een belangrijke stap voor het bedrijf. KLM moet veel rente betalen over de ondersteuning en werknemers moeten loon inleveren zolang de lening niet wordt terugbetaald.

Aan de staatssteun waren strikte voorwaarden verbonden. Volgens Jeroen Kremers, de staatsagent die namens het kabinet toeziet op de naleving van de afspraken, voldoet een beoogde loonsverhoging van 5 procent voor al het KLM-personeel niet aan die voorwaarden, tenzij elders geld wordt bespaard. Kremers zei ook dat hij niet op de hoogte was van de aanstaande loonsverhoging terwijl hij dat wel had moeten doen.

Lees ook:  Vuurwerkliefhebbers verwachten "vrijwel normale oudejaarsavond"

De toezichthouder zei dat KLM meer zou moeten doen om structurele kostenbesparingen te realiseren. KLM heeft vorig jaar de kosten met 30 procent verlaagd. Maar volgens de staatsagent gaat het vooral om tijdelijke maatregelen. Het bedrijf moet zich wat hem betreft nu gaan richten op meer structurele maatregelen.

KLM zei samen met de vakbonden een oplossing te zoeken voor Kremer’s kritiek op de cao’s. Volgens de ondernemingsraad van KLM was het tussentijdse rapport van de staatsagent suggestief en vol verkeerde aannames.

Plaats een reactie