KLM annuleert preventief tientallen weekendvluchten uit angst voor drukte op Schiphol

Image source - Pexels.com


KLM annuleert minimaal 47 geplande vluchten voor zaterdag en zondag vanwege de verwachte drukte op Schiphol. De luchtvaartmaatschappij had eerder de vertrekken en aankomsten van 28 retourvluchten op vrijdag geannuleerd. Met de nieuwe annuleringen hoopt KLM zowel de drukte op de luchthaven beheersbaar te houden als de werkdruk voor haar personeel.

Nadat de laatste ronde vluchten uit het schema voor het weekend was geschrapt, zei de luchtvaartmaatschappij vrijdag laat in de middag dat ze niet meer annuleringen verwacht, maar dat ze de mogelijkheid niet kan uitsluiten. KLM roept reizigers op om ruim op tijd op de luchthaven aan te komen om de check-in, security en paspoortcontrole te doorlopen.

Schiphol Airport vroeg luchtvaartmaatschappijen dit weekend al om te helpen bij het verminderen van de druk. Luchtvaartmaatschappijen reageerden op de oproep door vluchten te annuleren, passagiers om te boeken en enkele vluchten te verplaatsen naar het nabijgelegen Rotterdam The Hague Airport, aldus een woordvoerder van Schiphol. De luchthaven van Amsterdam en omgeving zei vrijdag dat het vanwege de wijzigingen zijn passagiersramingen voor de komende dagen heeft verlaagd.

Sommige luchtvaartmaatschappijen onderzoeken nog welke vluchten kunnen worden verplaatst, maar het doel van Schiphol om zaterdag 3.500 passagiers minder op de luchthaven te hebben is “bijna gehaald”, aldus de luchthavenwoordvoerder. Reizigers moeten volgens de woordvoerder nog wel rekening houden met drukte en wachttijden.

Het grondpersoneel van KLM heeft afgelopen weekend ontslag genomen in een wilde staking uit frustratie over de intense werkdruk die ze zeiden te krijgen. Als gevolg hiervan werden tientallen vluchten geannuleerd en kwam bagage vaak niet aan op de vluchten die de luchthaven gebruikten. Werknemers vreesden ook voor hun baan omdat KLM zei meer met een outsourcingbedrijf te willen werken in plaats van baanzekerheid te bieden aan hun bestaande werknemers.

Inmiddels heeft het management van KLM al gesprekken gevoerd met personeelsvertegenwoordigers binnen het bedrijf over zaken als werkdruk en planning. Ook zijn er meer gesprekken met vakbonden gepland.

Sommige problemen op Schiphol worden ook veroorzaakt door baanonderhoud. Samen met een ongunstige windrichting zorgde dit voor verstoringen in de vluchtschema’s.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?