Kleine veranderingen zullen de problemen van de Nationale Eenheid van de politie niet oplossen; Volledige revisie vereist

Image source - Pexels.com


De Landelijke Eenheid (LE) van de Nationale Politie moet volledig op de schop. Dat staat in een tussentijds rapport van de Commissie Schneiders, die onderzoek doet naar de organisatie. Bij de Landelijke Eenheid zijn de afgelopen jaren een reeks ernstige problemen opgedoken.

“De commissie is van mening dat de problemen bij de LE niet kunnen worden opgelost met beperkte ingrepen in de (organisatie)structuur, het management en de cultuur”, schrijft de commissie. “Het ondersteunen en verbeteren van de organisatie is op de langere termijn niet voldoende.”

Volgens de commissie moet de positie van de Landelijke Eenheid binnen het politieapparaat worden herzien. Daarnaast moet het takenpakket worden herzien omdat het te divers is. Er moeten ook meer inspanningen worden geleverd om gegevens en informatie te verzamelen.

Ook de huidige leiderschapscultuur moet veranderen. “De traditionele top-down leider met een sterke persoonlijkheid heeft geen toekomst.” Volgens de commissie moeten leiders openstaan ​​voor samenwerking, tegenspraak en feedback.

De Landelijke Eenheid, met bijna 6.000 medewerkers, ondersteunt de regionale korpsen maar heeft ook zelfstandige taken zoals de bestrijding van zware georganiseerde misdaad en terrorisme. Een van de problemen is volgens Schneiders dat de teams te groot zijn. De menselijke maat is verloren en moet terugkeren.

Verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren hebben problemen bij de LE aan het licht gebracht. Deze omvatten slecht leiderschap, gebrek aan professionaliteit en gebrek aan samenwerking. Medewerkers kregen onvoldoende steun van hun leiding of voelden zich soms zelfs onveilig binnen de organisatie.

Vorig jaar had de commissie Brouwer nog veel kritiek op het team Working Undercover na de zelfmoord van een undercoveragent. Het toezicht van de officier was volstrekt ontoereikend. De professionaliteit van het team liet te wensen over, aldus de commissie Brouwer.

Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) onderschrijft de conclusies van de Schneiders-commissie dat er een andere Nationale Eenheid nodig is dan die van tien jaar geleden. Ze vroeg de korpschef om te kijken hoe de Landelijke Eenheid anders zou kunnen worden georganiseerd.

De korpsleiding en top van de Landelijke Eenheid “erkennen zich in de conclusies over de noodzaak van aanpassingen in de organisatie van de eenheid en haar plaats in het politiebestel, maar ook op onder meer het gebied van cultuur en leiderschap”, zij zei in reactie.

De commissie Schneiders zal voor juni haar definitieve aanbevelingen publiceren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?