Kinderdagverblijven onder druk gezet om jongste kinderen les te geven in plaats van ze te laten spelen

Image source - Pexels.com


Brancheorganisatie Kinderopvang maakt zich zorgen over politieke plannen om jonge kinderen leerdoelen op te leggen om leerachterstanden aan te pakken. Kinderen tot zes jaar moeten de ruimte krijgen om te spelen, want het leert hen creativiteit en veerkracht, zegt directeur Emmeline Bijlsma van de organisatie tegen de NOS.

Donderdag buigt een parlementaire commissie zich over kinderopvang. Verschillende politieke partijen stelden voor om een ​​leerplan met leerdoelen in de kinderopvang vast te stellen met het idee om de kinderopvang te laten helpen bij het aanpakken van leerachterstanden. Maar de hersenen van jonge kinderen zijn nog niet klaar voor “schoolleren” – informatie aanbieden en herhalen, zei Bijlsma.

“Kinderen van 0 tot 6 leren door te spelen”, zegt Bijlsma. Spelen is voor deze leeftijdsgroep geen optioneel extraatje. “Door ze te dwingen om op school te leren, onderbreek je de ontwikkeling van kinderen.” Spelen helpt jonge kinderen om de basis te leggen voor optredens op school, zei ze. “Als we de zandbak als voorbeeld nemen, zie je dat kinderen het materiaal ontdekken en constructies leren kennen. Ze bouwen kastelen, en als die instort, leren ze omgaan met tegenslag en oplossingen vinden.” Ook leren ze samenwerken met andere kinderen. “Dat zijn allemaal vaardigheden die je op school nodig hebt.”

Volgens Bijlsma gaat de voorgestelde ‘schoolaanpak’ ervan uit dat jonge kinderen de informatie tot zich kunnen nemen. “Maar dat neemt de essentie van spelen weg. Kinderen leren door plezier te hebben, niet door te testen.” Kinderdagverblijven weten hoe ze het spel moeten “begeleiden en verrijken”, zodat kinderen blijven leren, voegde ze eraan toe.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?