Kerstkaarten tot 25% duurder door pulptekort

Image source - Pexels.com


Consumenten zullen de schaarste op de papiermarkt merken als het tijd is om kerstkaarten te kopen. Drukkers en papierproducenten waarschuwen voor prijsstijgingen tot 25 procent voor kerstkaarten, kalenders en ander drukwerk, meldt de NOS.

“De papiermarkt verandert, mede door een tekort aan papierpulp”, zegt Wouter Haan van drukkerij Reclameland tegen de omroep. “Papier is voor ons 15 procent duurder geworden. Energie is duurder geworden, de mensen, inkt, transport uit China. Als dit zo doorgaat kom je al snel op een prinsenverhoging van 20 tot 25 procent.”

De pandemie van het coronavirus leidde tot een enorme toename van online winkelen en maaltijdbezorging, wat allemaal resulteerde in een grote vraag naar papierpulp voor bezorgdozen en weinig aanbod over voor al het andere. Het tekort aan papierpulp waar deze dozen en andere papierproducten van worden gemaakt, zorgde volgens de omroep al voor problemen met de levering van schoolboeken.

Papierproducent Sappi bevestigde aan de NOS dat het de afgelopen maanden de prijzen heeft verhoogd en dit voorlopig zal moeten blijven doen. “We zijn afhankelijk van grondstoffen die in de korte tijd sinds februari met 50 procent zijn gestegen”, aldus een woordvoerder. “De consument die tijdschriften, kerstkaarten en kalenders koopt, zal het voelen. Dat is onvermijdelijk.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?