Kernreactor cruciaal voor wereldwijde levering van medische isotopen blijft wekenlang gesloten

Image source - Pexels.com


De kernreactor in Petten, die vanwege een lek vier weken stil ligt, wordt op zijn vroegst op zijn vroegst op 17 maart weer opgestart. Het is echter nog onzeker of die tijdlijn realistisch is, zegt een woordvoerster van reactoroperator NRG. Het koelsysteemlek werd gevonden in het plafond van een kelder en zorgde ervoor dat de reactor na onderhoud niet meer online kwam.

“We zitten momenteel in de voorbereidingsfase voor de reparatie. We hebben een voorstel gedaan dat moet worden goedgekeurd door onze toezichthouder, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Als dat proces is afgerond, kunnen we beginnen met het aanpassen van de koeling systeem, dan kunnen we de reactor opnieuw opstarten”, aldus de woordvoerder.

Petten is ‘s werelds grootste leverancier van medische radio-isotopen die worden gebruikt om kanker te diagnosticeren en om mensen met de ziekte te behandelen. De isotopen worden gebruikt om uitgezaaide kanker te bestralen. Ze kunnen ook worden gebruikt voor de behandeling van patiënten met hart- en vaatziekten en mensen met infecties.

De reactor van Petten is goed voor maar liefst 40 procent van het wereldwijde marktaandeel van radio-isotopen. Terwijl een andere reactor in België wegens gepland onderhoud werd gesloten, leverde de Nederlandse reactor zelfs de helft van de wereldvoorraad. België en Nederland zijn samen verantwoordelijk voor 65 procent van de aangevoerde medische isotopen in de wereld.

Voorlopig kunnen ziekenhuispatiënten worden opgevangen met radio-isotopen van andere reactoren over de hele wereld, aldus de NRG-woordvoerder. “Maar als we langer buiten bedrijf blijven dan de beoogde 17 maart, dan hebben we een andere situatie en dan zullen we opnieuw moeten evalueren. Als we zien dat we de streefdatum niet gaan halen, kunnen we kijken hoe de andere reactoren kunnen daar op een andere manier mee omgaan.”

De Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG) gaf begin februari aan dat sommige ziekenhuizen in Nederland door de problemen bij Petten niet zoveel patiëntenscans kunnen uitvoeren als ze zouden willen. Dinsdag komt de organisatie met een nieuwe schatting over de situatie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?