Kamerlid steunt plannen om instroom internationale studenten te beperken


De Tweede Kamer drong er bij minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Wetenschap) op aan meer te doen om de instroom van internationale studenten te beperken. Kamermeerderheden steunden verschillende moties om dit te bereiken.

Peter Kwint (SP) en Harry van der Molen (CDA) willen dat Dijkgraaf ervoor zorgt dat universiteiten niet meer actief internationale studenten werven. De minister moet dit verbod in overleg met de Nederlandse universiteiten en hogescholen uitvoeren en in ieder geval handhaven tot hij met andere maatregelen komt.

Een andere motie was dat VVD-Kamerlid Hatte van der Woude het kabinet vroeg om voor de zomer met een wetsvoorstel te komen om de instroom van internationale studenten te beheersen. Ze wil haast maken, want “na jaren van discussie is er nog steeds geen oplossing.”

JA21 diende een motie in om afspraken te maken met hbo-instellingen en universiteiten over de verhouding Nederlandse en internationale studenten.

Alle drie de moties kregen meerderheidssteun van de Tweede Kamer.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Nederlandse universiteiten zijn erg populair bij internationale studenten omdat ze veel cursussen in het Engels aanbieden, relatief goedkoop zijn en wereldwijd gezien van goede kwaliteit zijn. Dat leidt tot volle collegezalen en meer concurrentie tussen vwo-studenten om felbegeerde studieplekken.

Er zijn weinig juridische mogelijkheden om de instroom van internationale studenten te beperken. Zo mogen universiteiten een beperkt aantal studenten niet toelaten tot een Engelstalige opleiding als ze dat niet doen voor de Nederlandstalige variant.

Plaats een reactie