Kamerleden stellen nationalisatie voor om Tata Steel schoner en duurzamer te maken


De Tweede Kamer wil dat het demissionair kabinet snel stappen zet om Tata Steel schoner en duurzamer te laten opereren. Verschillende partijen zeiden dat de overheid, indien nodig, geld zou moeten investeren in de staalfabriek zelf, door er een belang in te nemen. Op de huidige voet doorgaan is voor geen van de partijen een optie.

Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat omwonenden van Tata Steel worden blootgesteld aan te hoge concentraties giftige stoffen. De staalproducent is ook de grootste CO2-uitstoter van Nederland. Het bedrijf maakte eerder afspraken met de overheid om de uitstoot te verminderen, maar die gaan voor het parlement niet ver genoeg.

VVD-Kamerlid Silvio Erkens vindt dat Tata Steel snel moet overstappen op groene staalproductie. Minister Stef Blok (Economische Zaken) moet de mogelijkheden onderzoeken om hiervoor te betalen. Erkens noemde het “cruciaal voor onze toekomstige werkgelegenheid en welvaart” dat deze industrie voor Nederland behouden blijft. Hij wil niet afhankelijk worden van import van staal uit bijvoorbeeld China.

Lees ook:  Linkse partijen willen investeerders verbieden koopwoningen te kopen om te verhuren

Erkens merkt op dat het Indiase moederbedrijf niet meer van plan is te investeren in het terrein van IJmuiden. Daarom moet Blok met onder meer het bedrijf zelf en de Europese Commissie overleggen hoe duurzaamheid betaald kan worden. In het ergste geval moet de overheid een belang kopen, vindt hij.

Het VVD-Kamerlid kreeg op dit punt steun van onder meer Joris Thijssen (PvdA). Ook zag hij een scenario voor ogen waarin de overheid als aandeelhouder meewerkt aan de verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. De productie van groen staal is “technisch haalbaar”, aldus Thijssen. Maar hij wees erop dat er op korte termijn ook iets moet gebeuren aan de uitstoot van schadelijke stoffen.

Minister Blok denkt niet dat nationalisatie de juiste weg is. Blok benadrukte dat de overheid de regels voor veiligheid en volksgezondheid “zonder onderscheid” moet handhaven. De conclusie kan zijn dat een bedrijf niet meer winstgevend kan opereren. Dan wordt het alleen maar ingewikkelder als diezelfde overheid aandeelhouder is, aldus de minister. “Hoe lang blijf je extra’s toevoegen, en is dat beter dan uitgaven voor onderwijs of politieagenten?”

Lees ook:  Bankkosten stijgen met 42 procent in 5 jaar

Ook Henri Bontenbal (CDA) vindt dat een dergelijke investering in aandelen door de overheid moet worden overwogen. Het enige alternatief is sluiting en dat kost duizenden banen. “En ook de demontage is niet gratis”, waarschuwde Bontenbal.

Tom van der Lee (GroenLinks) was minder enthousiast. Hij wilde publieke investeringen niet uitsluiten, maar het is niet zijn eerste optie. Liever dwingt hij het moederbedrijf zelf te investeren. “We hebben nog niet alle mogelijkheden uitgeput om Tata onder druk te zetten”, zei hij.

Plaats een reactie