Kamerleden botsen over toegangspas coronavirus

Image source - Pexels.com


In een Kamerdebat over de stand van zaken van de coronapandemie kwamen Kamerleden met elkaar in conflict over de toegangspas tegen het coronavirus, die vanaf 25 september verplicht wordt in de horeca en cultuur. PVV en ChristenUnie zijn tegen het verplicht stellen van de toegangspas. mensen onder druk zetten om zich te laten vaccineren. VVD en D66 zijn voor het gebruik van de toegangspas, omdat anders de ruim 80 procent van de Nederlanders die zijn ingeënt toch social distancing moet bewaren.

Via de CoronaCheck-app kan de coronavirustoegangspas worden getoond in de vorm van een QR-code. Het is het bewijs dat je ingeënt bent tegen Covid-19, negatief getest bent op het virus, of er recent van hersteld bent en dus immuniteit hebt. Iedereen die een restaurant wil bezoeken, een film in de bioscoop wil kijken of naar het theater wil, moet vanaf 25 september zijn corona-toegangspas laten zien.

De ChristenUnie vreest dat de toegangspas zal leiden tot meer verdeeldheid in de samenleving, aldus de NOS. “Door niet-gevaccineerde mensen onder druk te zetten, zetten we die groep op afstand”, zegt Kamerlid Mirjam Bikker. ‘Moeten we niet kijken naar maatregelen die de eenheid bevorderen?’

PVV-leider Geert Wilders vindt dat dit “100 procent druk en indirecte dwang” is. Volgens Wilders is een verplichte toegangspas in strijd met twee moties die het parlement eerder aannam, waarin stond dat er geen dwang of druk mag zijn als het gaat om vaccinaties. Wilders vindt het ook niet eerlijk dat mensen “drie keer per week een stok in hun neus” moeten krijgen om toegang te krijgen tot dingen.

Maar volgens VVD-Kamerlid Aukje de Vries is de maatregel in lijn met de moties en ook makkelijk uit te leggen, mede omdat testen op toegang een alternatief is en gratis blijft. Ook denkt de VVD dat het niet toepassen van de maatregel ertoe zou leiden dat een grote groep mensen die wel is ingeënt benadeeld wordt door een kleine groep mensen die niet is ingeënt.

De Vries vindt het belangrijk dat veel mensen meer ruimte krijgen nu ook de 1,5 meter regel wordt afgeschaft en dat ondernemers meer mensen kunnen toelaten. Dat is volgens haar het doel van de liberalen, en niet de verhoging van de vaccinatiegraad, omdat er nu meer mensen zouden worden ingeënt. Ze heeft echter nog vragen over de maximale capaciteit van 75 procent in binnenruimtes.

D66-Kamerlid Jan Paternotte sprak zich ook uit voor de grote groep gevaccineerde mensen in de bevolking bij het verdedigen van de toegangspas. “Het is niet te rechtvaardigen dat die mensen 1,5 meter moeten aanhouden”, zei hij.

SGP-Kamerlid Chris Stoffer vindt dat ondernemers de keuze moeten krijgen tussen het gebruik van toegangspassen en het bewaren van social distancing. De VVD is daar in principe niet tegen, maar betwijfelt of het haalbaar en handhaafbaar is, aldus De Vries. Ook wil ze van het kabinet weten welke afspraken er zijn gemaakt met gemeenten en politie om de zaak te handhaven. Ze bekritiseerde dat sommige burgemeesters al hebben aangegeven dit niet actief te gaan doen en vinden dat hier geen extra geld aan uitgegeven mag worden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?