Kabinetsplan om Schiphol te verkleinen ‘willekeurig en eenzijdig’: kenners


Verschillende door de overheid ingehuurde onderzoeksbureaus concludeerden dat de onderbouwing van het besluit om Schiphol te verkleinen “willekeurig en eenzijdig” was. Maar minister Mark Harbers en zijn ministerie van Infrastructuur en Waterstaat negeerden hun advies, meldt Het Parool op basis van interne documenten.

Afgelopen zomer kondigde Harbers aan dat de maximale vliegbewegingen van Schiphol zouden afnemen van 500.000 per jaar naar 440.000 per jaar, zodat het vliegverkeer binnen de geluidsgrenzen blijft. Het aantal is mede gebaseerd op het advies van de Inspectie Leefomgeving en Transport uit december 2021, die waarschuwde voor rechtszaken omdat de luchthaven al jaren geluidsnormen overschrijdt. Het ministerie zei dat het aantal essentiële bestemmingen dat rechtstreeks vanaf Schiphol bereikbaar is, geen last zou hebben van een vermindering van 60.000 vliegbewegingen op Schiphol.

Maar verschillende onafhankelijke onderzoeksbureaus die het ministerie al jaren adviseren op het gebied van luchtvaart, hadden ernstige twijfels over de onderbouwing van de plannen van Harbers – twijfels die Harbers volgens de krant naast zich neerlegde. Zo stelde het ministerie de maximale vliegbewegingen vast op basis van de GAWC-index, een lijst van voor de Nederlandse economie cruciale wereldsteden. Maar een relatie tussen die index en noodzakelijke vliegverbindingen vanuit Nederland is volgens de SEO nooit aangetoond en is daarom “hoogst willekeurig”. SEO, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam, drong er bij het ministerie op aan om in plaats daarvan onderzoek te doen naar de werkelijke vraag naar vluchten.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Ook CE Delft en Erasmus UPT plaatsten vraagtekens bij de lijst met bestemmingen. De overheid richtte zich vooral op de Nederlandse economie, bedrijven en zakenreizigers – zoals ze dat al decennia doet met Schiphol. Maar zakenreizigers zijn slechts een derde van de passagiers die jaarlijks via Schiphol reizen.

Focus op economisch belangrijke bestemmingen onderschat het belang van Schiphol voor vakantiereizigers. De lijst met cruciale bestemmingen bevat geen populaire toeristische steden zoals Faro, Heraklion of Antalya. Ook het vrachtverkeer, dat goed is voor een kwart van de economische waarde van Schiphol voor Nederland, wordt door de overheid over het hoofd gezien. En het besteedt te weinig aandacht aan het belang van overstappende passagiers op Schiphol. Volgens de luchtvaartsector zijn reizigers die op Schiphol overstappen van het ene vliegtuig op het andere cruciaal om de meeste intercontinentale bestemmingen en veel Europese routes rendabel te houden.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de plannen van het kabinet om Schiphol te verkleinen.

Lees ook:  Kamerlid steunt plannen om instroom internationale studenten te beperken

Plaats een reactie