Kabinet wil productie windenergie op zee verdubbelen

Image source - Pexels.com


De overheid duwt miljarden euro’s in de bouw van meer offshore windparken. De nieuwe windparken moeten de huidige hoeveelheid opgewekte windenergie verdubbelen en in 2030 10 gigawatt aan stroom toevoegen. De uitbreiding moet de Nederlandse industrie helpen groener te worden en de klimaatdoelen voor 2030 te halen, meldt het AD.

Deze plannen zijn bijna concreet, zeggen bronnen dicht bij het kabinet tegen de krant. Ministers Rob Jetten van Klimaat en Energie en Mark Harbbers van Infrastructuur en Waterstaat hopen vrijdag in de ministerraad de laatste hand te leggen.

Nederland heeft momenteel offshore windparken bij IJmuiden en Egmond aan Zee en parken in aanbouw langs de Zeeuwse kust. Maar door aangescherpte Europese klimaatdoelstellingen zal Nederland meer windenergie moeten opwekken dan de 11 gigawatt die is afgesproken in het Energieakkoord en het Klimaatakkoord.

De coalitie wil daarom nog eens 750 tot 800 enorme windturbines bouwen in de Noordzee. Volgens de krant is het de bedoeling om ze enkele tientallen kilometers voor de kust van Zuid-Holland en Noord-Holland en ver boven de Waddeneilanden te plaatsen.

De miljarden euro die daarvoor nodig zijn, komen vooral van het Klimaatfonds, waarvoor het kabinet in het regeerakkoord 35 miljard euro heeft uitgetrokken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?