Kabinet nog uitzoeken wat te doen aan hoge energieprijzen, Economische Min. zegt

Image source - Pexels.com


Het kabinet berekent verschillende scenario’s om te kijken hoe men het beste iets kan doen voor mensen en bedrijven die door de hoge energieprijs in de financiële problemen komen. Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok sprak van een “complex vraagstuk” omdat het moeilijk is vast te stellen wie precies ondersteuning nodig heeft. Hij heeft nog tijd nodig om een ​​oplossing te vinden.

Volgens Blok is er “geen directe correlatie” tussen de hoogte van het inkomen van mensen en de isolatie van hun woning. Hoewel hij erkent dat mensen met een laag inkomen de meeste kans hebben op problemen in slecht geïsoleerde huizen, wijst hij erop dat middeninkomens en kleine en middelgrote bedrijven ook problemen kunnen krijgen als de energiekosten hoog zijn.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil niet vooruitlopen op maatregelen zolang deze nog in behandeling zijn. Hij zei wel dat interventie ‘slim’ moet zijn en gericht moet zijn op ‘die mensen voor wie het probleem binnenkort het grootste zal zijn’. “Het is voor iedereen vervelend om enkele tientallen euro’s per maand extra te moeten betalen op de energierekening, maar er zijn ook veel Nederlanders voor wie dat geen probleem is. Tegelijkertijd zijn er Nederlanders voor wie het is bijna onmiddellijk een probleem.”

Er zijn volgens Blok “meerdere knoppen” waaraan kan worden gedraaid. Hij denkt onder meer aan de mogelijkheden om iets aan de energiebelasting te doen en maatregelen om ervoor te zorgen dat mensen meer te besteden hebben. Ook het versnellen van de isolatie van woningen ligt op tafel, al is een tekort aan geschoolde arbeidskrachten een probleem. Hoekstra voegt toe dat het moeilijk te voorspellen is hoe de energieprijzen zich zullen ontwikkelen.

De Tweede Kamer heeft het kabinet tot 1 november de tijd gegeven om een ​​voorstel uit te werken, maar het kabinet hoopt eerder een plan klaar te hebben.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?