Kabinet moet horeca, cultuursectoren duidelijkheid geven over toekomst, zeggen burgemeesters

Image source - Pexels.com


Hoe hun nabije toekomst eruit zal zien, moet het kabinet deze week laten weten. De overheid moet het perspectief van deze sectoren concreter maken. Het is niet genoeg om te zeggen dat de mogelijke heropening van de horeca en de culturele sector op 25 januari opnieuw wordt bekeken.

Dat zeiden de 25 burgemeesters van de Veiligheidsraad. Zij hebben maandagavond digitaal vergaderd met minister van Justitie Dillan Yesilgöz. Yesilgöz beloofde de boodschap aan het kabinet over te brengen, zei Veiligheidsraadvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

De Veiligheidsraad wil dat het kabinet dinsdag duidelijk maakt dat de coronamaatregelen gehandhaafd moeten worden. “Dat is nodig omdat nieuwe acties zoals zaterdag in de horeca al in de maak zijn”, aldus Bruls. Op woensdag willen theaters zichzelf een kapsalon “hernoemen”, aangezien kappers weer open mogen maar theaters niet. Theaterbezoekers krijgen een knipbeurt en een optreden. Om dezelfde reden willen musea deze week gymlessen gaan geven.

“Een korte, demonstratieve actie is misschien mogelijk, maar gewoon heropenen alsof er geen regels zijn die het verbieden is niet aan de orde. Het kabinet moet hier heel scherp op zijn”, aldus Bruls. Het feit dat sommige veiligheidsregio’s en burgemeesters zaterdag de illegale heropening van de horeca aanmoedigden en steunden, “verdiende volgens hem geen schoonheidsprijs”. Hoewel elke gemeente haar eigen verantwoordelijkheid heeft, gaat de Veiligheidsraad er nu vanuit dat alle gemeenten ingrijpen als bepaalde sectoren hun deuren openen tegen de regels.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?