Kabinet kan limieten op gokadvertenties opleggen

Image source - Pexels.com


Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming werkt aan wetgeving om advertenties voor online kansspelen, die in oktober vorig jaar legaal werden in Nederland, aan banden te leggen. In afwachting van die wetgeving heeft Weerwind afspraken gemaakt met de kansspelindustrie over hoe en aan wie zij adverteren. De beperkingen gaan niet gelden voor online advertenties, maar richten zich meer op de stortvloed aan televisieadvertenties die de afgelopen maanden is ontstaan, meldt het Financieele Dagblad.

De golf van gokadvertenties sinds online gokken legaal werd, zorgde voor zorgen bij de christelijke partijen en de SP in het parlement. Ze zijn bang dat de vele advertenties niet alleen het beoogde effect hebben om mensen naar de legale markt te leiden, maar ook een toename van kansspelverslaving veroorzaken. De Tweede Kamer heeft twee keer een motie aangenomen van SP-Kamerlid Michiel van Nispen, waarin wordt opgeroepen tot een verbod op gokadvertenties per 1 april.

Een wettelijk reclameverbod kost tijd – zulke wetswijzigingen kunnen al snel twee jaar duren – en zal op 1 april niet mogelijk zijn, zei Weerwind in een interview met FD. Maar tegelijkertijd kan een minister moties van de Tweede Kamer niet zonder gevolgen negeren. Dus stuurde Weewind een brief naar de Tweede Kamer, waarin hij aankondigde dat hij werkt aan een wettelijk verbod op ongerichte kansspeladvertenties – advertenties waarvan niet duidelijk is of ze gericht zijn op volwassenen of jongeren.

En terwijl die wetgeving in behandeling is, heeft Weerwind afspraken gemaakt met de gokbedrijven om zich verder in te perken. Ook wil de minister het gebruik van rolmodellen, zoals oud-voetballers, verbieden.

Weerwind erkende dat hij maatregelen nam zeer snel nadat de wet op online kansspelen van kracht werd. “Maar er is een duidelijke oproep van de Tweede Kamer om te verhuizen. Ik ben ook in gesprek geweest met verslavingszorgcentra. Die vertelden me dat de enorme hoeveelheid gokadvertenties leidt tot onrust onder herstellende verslaafden en problematisch gokken onder mensen die zich identificeren met de rolmodellen die in de advertenties verschijnen”, zei hij tegen de krant. “Dat was voor mij een reden om niet te wachten.”

De minister benadrukte dat het nog te vroeg is om te zeggen of gokadvertenties hebben geleid tot een toename van kansspelverslaving. “Maar er zijn signalen van verslavingsdeskundigen en maatschappelijke verontwaardiging, en ik zal ze niet negeren.”

Volgens Weerwind herkent ook de kansspelsector het probleem en speelt ze goed in op het beperken. Vorige maand heeft de sector afgesproken om het aantal gokadvertenties per reclameblok te beperken tot één. “Nu introduceren ze aanvullende maatregelen, zoals het stoppen van radiocommercials, buitenreclame, gedrukte media-advertenties en het verder beperken van de tijden waarop tv-commercials worden uitgezonden”, zei Weerwind.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?