Kabinet grijpt in op vrije markt om huren voor middenklasse betaalbaar te houden

Image source - Pexels.com


Het kabinet is van plan om in te grijpen in een deel van de vrije markt om de huren betaalbaar te houden voor mensen met een middeninkomen, maakte minister Hugo de Jonge voor Wonen donderdag bekend. Ook zal de overheid de bouw van meer betaalbare woningen stimuleren. Volgens De Jonge vallen huurders uit de middenklasse vaak tussen de oren en geven mensen met lage inkomens zoveel uit aan woonlasten dat ze niet rond kunnen komen. Dat moet veranderen.

“Veel mensen kunnen geen betaalbare woning vinden of hebben te hoge woonlasten. Dat tast het levensonderhoud van mensen aan. Daarom moeten er meer betaalbare woningen komen in het sociale huursegment, maar ook in het middensegment. En daarom gaan we het middensegment reguleren. -klasse huur”, aldus De Jonge.

Huishoudens met een inkomen boven de 44.000 euro komen niet in aanmerking voor een goedkopere sociale huurwoning en moeten op de vrije markt een huurwoning vinden. Door de woningnood in Nederland gaan deze huurwoningen vaak voor waanzinnig hoge prijzen. In de Randstad zijn bijvoorbeeld huren van 1.500 euro of meer voor een kleine woning gemeengoed, aldus de NOS.

Het kabinet is van plan om op korte termijn het waarderingssysteem, ook wel puntensysteem genoemd, in de sociale huur op een deel van de vrije markt in te voeren. Dit systeem bepaalt de huurprijs zodat een huurder een eerlijke prijs betaalt die past bij de kwaliteit van de woning. De Jonge werkt de details nog uit, maar overweegt het waarderingssysteem toe te passen op huren tot 1.250 euro.

Maar om de oorzaak van de hoge huren aan te pakken, moet de overheid de woningnood aanpakken. De Jonge is daarom van plan meer woningen te bouwen voor gezinnen met lage tot middeninkomens. Het programma Woningbouw heeft als doel om in 2030 900.000 woningen te bouwen. Veertig procent van deze woningen worden betaalbare koop- of middenhuurwoningen, meldt De Jonge. Dit zal volgens hem ook de positie van starters verbeteren.

Ook gaat het kabinet de huurtoeslag vereenvoudigen, zodat meer mensen er gebruik van kunnen maken. In plaats van een huurafhankelijke toeslag gaat de overheid over op vaste, gestandaardiseerde bedragen. Mensen betalen een eigen bijdrage op basis van hun inkomen en wat overblijft is de toeslag die ze krijgen. Ook wordt de maximale huurgrens geschrapt, zodat meer huurders huurtoeslag kunnen krijgen.

De Jonge wil het wetsvoorstel voor deze wijzigingen eind dit jaar klaar hebben, zodat het in 2024 kan ingaan. De gestandaardiseerde huren in de huurtoeslag worden stapsgewijs ingevoerd over een periode van vijf jaar.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?