Kabinet gaat misleidende kortingen door verkopers aanpakken

Image source - Pexels.com


Het kabinet maakt een einde aan een misleidend kortingssysteem dat sommige verkopers bij online en fysieke winkels gebruiken om de verkoop aantrekkelijker te maken dan ze in werkelijkheid zijn.

De nieuwe regel zegt dat ondernemers alle kortingen moeten aftrekken van de laagste prijs die ze 30 dagen voorafgaand aan het aanbod hebben opgegeven. Dit betekent dat een verkoper de prijs van een artikel niet tijdelijk kan verhogen, alleen maar om het te verlagen en het ten onrechte als korting te presenteren, aldus het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Volgens de regel mogen winkels nog wel daadwerkelijk kortingen geven op artikelen, maar krijgen consumenten niet te maken met misleidende prijsverlagingen, zegt minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. “Dat we hier iets aan gaan doen, is ook goed nieuws voor ondernemers die daardoor ook te maken kregen met oneerlijke concurrentie”, zegt ze.

De verordeningen kwamen voort uit een Europees besluit om deze regel medio 2022 in de hele EU te implementeren. Het kabinet maakt echter een uitzondering voor opeenvolgende prijsverlagingen: bijvoorbeeld een kledingstuk dat eerst 20 procent, dan 30 procent en daarna 50 procent korting krijgt, kan worden verdisconteerd op de oorspronkelijke prijs waarvan de eerste korting is genomen. Ook producten die minder dan 30 dagen op de markt zijn en artikelen die snel verlopen, zijn vrijgesteld.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?