Journalisten geconfronteerd met toenemende agressie in Nederland

Image source - Pexels.com


Nederland staat zesde op de wereldranglijst voor persvrijheid, maar de veiligheid van journalisten gaat achteruit. Vrouwelijke journalisten zijn minder veilig dan hun mannelijke collega’s en journalisten die schrijven over georganiseerde misdaad lopen risico’s, blijkt uit een internationaal rapport onder leiding van Free Press Unlimited.

Vorig jaar ontving het Nederlandse meldpunt PersVeilig 272 meldingen van journalisten die werden lastiggevallen, geïntimideerd of geconfronteerd met geweld. In 2020 waren er 121 meldingen. Zo’n 80 procent van de ongeveer 700 ondervraagde Nederlandse journalisten zei in 2020 agressie of intimidatie te hebben ervaren. De NOS besloot zijn logo’s van busjes te verwijderen om werknemers te beschermen. Misdaadjournalist Peter R. de Vries is vermoord. Net als in andere Europese landen worden demonstraties steeds onveiliger voor journalisten om over te rapporteren en wordt de persvrijheid bedreigd.

De veiligheid van journalisten gaat verder achteruit. Daarom doet het rapport van de Europese Commissie aanbevelingen voor het verbeteren van de persveiligheid voor de Nederlandse autoriteiten, rechtshandhavingsinstanties, de socialemediaplatforms en de journalistieke gemeenschap. Ook is er gesproken met journalisten, hoofdredacteuren, beleidsmakers en de politie.

Nederland moet meer doen om te voorkomen dat journalisten worden lastiggevallen door bijvoorbeeld onderwijs, stelt het rapport. De veiligheid van vrouwelijke journalisten moet beter in kaart worden gebracht. Vrouwelijke journalisten worden online vaker bedreigd en geïntimideerd dan hun mannelijke collega’s.

Naar aanleiding van de moord op Peter R. de Vries adviseert het rapport te onderzoeken hoe journalisten die worden bedreigd door de georganiseerde misdaad, veiligheid op maat kunnen krijgen. Ook moet de mogelijkheid worden onderzocht van een betere bescherming van journalisten bij spraakmakende strafprocessen.

Verder moet de politie een manier vinden om journalisten die verslag doen van bijvoorbeeld een protest snel te herkennen en te identificeren. Een politieperskaart kan hier uitkomst bieden, maar agenten moeten dan wel de kennis hebben om deze te herkennen en te verifiëren. Ook moet de politie de rol van journalisten tijdens een demonstratie beter begrijpen om inmenging in het journalistieke proces tot een minimum te beperken.

Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is positief over de aanbevelingen in het rapport. Hij is ook verheugd dat de auteurs het belang van de PersVeilig hotline benadrukken. Het is een initiatief van de Vereniging van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie (OM), de politie en de NVJ. Bruning ziet een lichtpuntje bij PersVeilig. Het meldpunt kreeg in het eerste kwartaal van 2022 50 meldingen binnen. “Als deze trend doorzet, krijgen we in heel 2022 minder meldingen dan in 2021. Toen waren het er toch 272”, aldus Bruning. “Er zijn nu waarschijnlijk minder meldingen van bedreigingen en intimidatie door het aflopen van de coronamaatregelen en de vele protesten daartegen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?