Jacht gekoppeld aan Russische oligarch in Nederland wisselde van eigenaar tijdens invasie

Image source - Pexels.com


Een jacht dat vroeger eigendom was van de beroemdste zakenman van Rusland, Roman Abramovich, ligt momenteel in een haven in Vlissingen. Volgens een onderzoek van The Guardian veranderde het van eigenaar op de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel.

Op 24 februari droeg een van Abramovich’ bedrijven het jacht, de Aquamarine, over aan een in Jersey gevestigd bedrijf dat eigendom is van de Russische zakenman David Davidovich. De EU en het VK hebben Abramovich gesanctioneerd nadat de oorlog uitbrak vanwege zijn gerapporteerde banden met de Russische president Vladimir Poetin.

De Aquamarine wordt momenteel gerepareerd door Damen, een scheepsbouwbedrijf dat begin maart stopte met het leveren van schepen aan Rusland. Een anonieme bron bij de scheepswerf vertelde The Guardian dat algemeen werd aangenomen dat het jacht van Abramovich was geweest.

Hoewel het jacht in november naar Damen is gebracht, is er sinds 10 maart, de dag dat Abramovich door het VK werd gesanctioneerd, niets meer aan gedaan.

“Ik kan bevestigen dat ik de eigenaar ben van MHC Jersey Ltd en het Aquamarine-jacht”, zei Davidovich in een schriftelijke verklaring aan de Guardian.

Het bedrijf dat Davidovich noemde, MHC Jersey Ltd, heeft één aandeelhouder: een investeringsvehikel genaamd Norma Investments, waarvan Davidovich ook de meerderheidsaandeelhouder is. Het eigendom van Norma Investments werd echter op 24 februari ook overgedragen aan Davidovich toen Rusland Oekraïne binnenviel – ook vanuit Abramovich. Volgens The Guardian zou de overdracht hebben plaatsgevonden om te voorkomen dat een deel van de activa van Abramovich zou worden bevroren.

Abramovich is ook in verband gebracht met vier andere jachten in verschillende delen van de wereld. Twee ervan bevinden zich in het Caribisch gebied en twee in Turkije. Ten tijde van de bouw door het Nederlandse bedrijf Heesen kostte de Aquamarine meer dan 40 miljoen dollar.

Op 6 april hebben de Nederlandse douaneautoriteiten 14 niet nader genoemde megajachten in beslag genomen die gelinkt zijn aan Russische cijfers. Vanwege sancties tegen Rusland, Wit-Rusland, Poetin en bepaalde oligarchen, mochten de jachten het land niet verlaten en aan hun eigenaren worden afgeleverd. Het is niet bekend of de Aquamarine tot deze schepen behoorde.

Davidovich en vertegenwoordigers van Roman Abramovich hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar van The Guardian over Abramovich’ connectie met het jacht. “Voor zover ik weet, is Aquamarine niet onderworpen aan sancties”, vertelde Davidovich aan The Guardian.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?