Ire over verhuur vermelding is geen claim van buitenlanders

Image source - Pexels.com


Een “helaas verwoord” huuraanbod deed de Nederlandse gemeente Medemblik viraal gaan op internet. In een advertentie voor een woning zegt verhuurmakelaar Match Makelaars dat de stad “niet van buitenlanders houdt” en een “anti-migrantenbeleid” heeft. De gemeente is woedend over de “racistische” advertentie, die na alle ophef is verwijderd. De gemeente onderneemt juridische stappen, zegt een woordvoerder tegen het AD.

Het gaat om een ​​vijfkamerwoning op Westereiland in Medemblik. Match Makelaars verhuurt het in opdracht van de eigenaar. In de advertentie, die twee weken geleden op verschillende sites werd geplaatst, schreven de makelaars: “De gemeente Medemblik houdt niet van buitenlanders, dus je kunt hier helaas niet wonen. Er is een anti-migrantenbeleid.” De advertentie werd veel online gedeeld.

De gemeente Medemblik is woedend over de “racistische” tekst, zegt een woordvoerder tegen de krant. “Wij distantiëren ons van deze discriminerende en kwetsende berichtgeving en ondernemen juridische stappen. Wij hebben geen invloed op wat een makelaar in een advertentie zet.” De gemeente zegt arbeidsmigranten volledig te omarmen en heeft onlangs beleid opgesteld waarin staat onder welke voorwaarden arbeidsmigranten zich in Medemblik kunnen vestigen.

Match Makelaars zegt dat de advertentie een reactie is op het gemeentelijk beleid. In het huis woonden de afgelopen zeven maanden drie Britse arbeidsmigranten en een Nederlander. Maar ze moesten verhuizen onder dreiging van boete omdat de gemeente zei dat het bestemmingsplan slechts één huishouden toestaat om in het huis te wonen, zegt Dennis Stello van Match Makelaars tegen de krant.

De makelaar realiseert zich dat de advertentie mogelijk ‘helaas geformuleerd’ is. Maar het gaat erom hoe je het woord ‘migrant’ interpreteert, zei Stello. ‘Een vluchteling uit Syrië of een blanke Engelsman die hier voor een bedrijf werkt. Het zijn buitenlanders. Hoe hadden we dit anders moeten omschrijven?’ hij zei. “Wij zijn helemaal niet racistisch. Maar hoe gaan we om met de huisvesting van arbeidsmigranten in Nederland?”

Volgens Stello is het huis nu “zo goed als” verhuurd en niet aan arbeidsmigranten. “En ik ben helemaal niet bang voor juridische stappen van de gemeente.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?