Internationale studententoename heeft UvA bezorgd

Image source - Pexels.com


De Universiteit van Amsterdam maakt zich zorgen over het snel toenemende aantal internationale studenten dat naar de Nederlandse hoofdstad komt. Er is onvoldoende huisvesting voor hen, de werkdruk voor docenten neemt toe en Nederlandse studenten lopen mogelijk een studie mis in eigen land, zegt Geert ten Dam, voorzitter van het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA), tegen Het Parool .

De afgelopen jaren steeg het aantal Nederlandse studenten aan de UvA met zes procent, terwijl het aantal internationale studenten verdrievoudigde, aldus de krant. Ongeveer een derde van de 41.000 studenten van de UvA komt uit het buitenland.

Die internationalisering begon zo’n 15 jaar geleden toen de overheid en bedrijven een beroep deden op universiteiten om internationale studenten aan te trekken om kennis uit het buitenland op te doen en Nederlandse studenten voor te bereiden op een steeds globalere arbeidsmarkt. Universiteiten gaven gehoor aan de oproep, maar hadden niet verwacht dat de instroom van internationale studenten zo snel zou toenemen, aldus Ten Dam. “Achteraf een beetje naïef”, zei hij.

De gevolgen van deze snelle groei zijn volgens hem nu universiteitsbreed zichtbaar. Docenten bezwijken onder een hoge werkdruk. Studie- en werkgroepen worden steeds groter en er zijn steeds minder studieplekken. Vooral voor internationale studenten die niet weten hoe de woningmarkt werkt, is het lastig om woonruimte te vinden in Amsterdam.

En omdat universiteiten studenten geen voorrang mogen geven op basis van nationaliteit, maakt Ten Dam zich zorgen over de toekomst van Nederlandse studenten aan de Universiteit van Amsterdam. Ze moeten nu de strijd aangaan met gemotiveerde studenten van over de hele wereld voor een plek in een opleiding. “Het kan niet waar zijn dat jongens en meisjes uit Hoorn, Nieuw-West of Zuidoost niet meer aan de UvA kunnen studeren omdat we zo aantrekkelijk zijn voor internationale studenten”, zegt hij.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?