Internationale studenten worstelen vaak met eenzaamheid, stress

Image source - Pexels.com


Internationale studenten in Nederland kampen vaak met eenzaamheid en hoge werkdruk, stellen studentenverenigingen ISO en LSVb. Ook zij ervaren een hogere drempel om hulp te zoeken, aldus de studentenverenigingen tegen het AD.

Ruim 115.000 buitenlandse studenten studeren dit studiejaar voltijd aan Nederlandse universiteiten of hogescholen. Volgens de vakbonden zegt bijna 70 procent zich de laatste tijd eenzaam te hebben gevoeld. De studentenvakbonden praten vaak met internationale studenten die worstelen met de strenge regels, de coronacrisis en niemand hebben om mee te praten.

“Internationale studenten brengen kennis, ervaring en cultuur naar Nederland. Maar in ruil daarvoor krijgen ze veel eenzaamheid, een hoge werkdruk en een gebrek aan hulp”, zegt ISO-voorzitter Lisanne de Roos tegen de krant.

Een groot probleem is volgens de studentenverenigingen de regel dat EU-studenten minimaal 56 uur per maand moeten werken om in aanmerking te komen voor studiefinanciering en een OV-chipkaart. “Voor veel studenten is dat naast een voltijdstudie onhaalbaar. Daardoor kunnen ze niet lenen en verdienen ze te weinig om in hun levensonderhoud te voorzien. Net als Nederlandse studenten zouden zij die cruciale financiële steun moeten krijgen”, aldus LSVb-voorzitter Ama Boahene. . Ze willen dat het kabinet dat verlaagt naar 32 uur.

De vakbonden pleitten ook voor een preventiebeleid in de geestelijke gezondheidszorg voor internationale studenten. “Ook structureel en gericht onderzoek naar onder meer het welzijn, de huisvesting en de sociale integratie van internationale studenten is nodig om te weten wat er werkelijk speelt”, stellen ze.

De Onderwijscommissie in de Tweede Kamer bespreekt woensdag internationalisering in het onderwijs.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?