Internationale studenten in het hoger onderwijs komen massaal toe aan het begin van het academisch jaar


Duizenden studenten van buiten de EU die een studievergunning voor Nederland hebben gekregen, zijn maandag begonnen aan het nieuwe studiejaar. Het aantal studievergunningen dat door de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wordt afgegeven, is gestegen ten opzichte van vorig jaar, meldt het AD.

Er zullen dit jaar zo’n tien procent meer studenten van buiten de EU naar de Nederlandse universiteiten gaan dan in 2020. Eind juli had de IND 15.110 verzoeken ontvangen van niet-EU-studenten.

Een deel van de stijging wordt toegeschreven aan het feit dat Groot-Brittannië geen deel meer uitmaakt van de EU

De groei van het aantal internationale studenten keerde terug naar dezelfde omvang als vóór de pandemie. Tijdens de coronacrisis daalde het aantal niet-EU-studenten met 40 procent.

“Vorig jaar was het een relatief rustig jaar door de beperkingen van het coronavirus, daarom is het niet onlogisch dat de aantallen weer gaan stijgen”, zegt Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) tegen het AD. “Er is wereldwijd een trend gaande dat studenten voor relatief weinig geld kwalitatief goed hoger onderwijs zoeken.”

Lees ook:  Internationale studenten 3 keer meer kans om uit te vallen in het eerste jaar dan Nederlandse studenten

Hoewel de 1,5 meter afstandsregel in het hoger onderwijs is geschrapt voor klassen met onder de 76 deelnemers, betekent dat nog steeds dat het onderwijs voorlopig deels online zal zijn. Universiteiten kijken er naar uit om meer studenten in de collegezalen te verwelkomen, aldus Duisenberg. “Maar eerst moeten we het veilig doen als het kabinet besluit dat het verantwoord is om de limiet los te laten.”

De IND kreeg de meeste verzoeken van studenten uit China, India, de Verenigde Staten, Turkije en Indonesië. Deze studenten kozen vooral voor de opleidingen Economie & Bedrijfskunde, Sociale Wetenschappen, Engineering en Kunst & Cultuur.

Plaats een reactie