Interieur Min. eerlijkheid op de woningmarkt aanpakken met automatisch biedingslogboek

Image source - Pexels.com


Bij de verkoop van een huis moet een automatisch biedingslogboek worden bijgehouden. Op deze manier hebben zowel de verkopers als biedende partijen inzicht in hoe het biedproces is verlopen en zal de verkoop van woningen dus eerlijker verlopen. Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken deed dit voorstel. Ze wil ook dat de regels voor de verkoop van woningen explicieter worden gemaakt en dat kopers gelijke kansen krijgen.

Verschillende andere landen werken al met een biedlog waarin alle biedingen automatisch terechtkomen. Bieders en verkopers kunnen daardoor nagaan hoe het proces is verlopen, en daarmee “vervalt de ruimte om niet integer te handelen”, aldus Ollongren. Vakvereniging VBO is al een proef gestart. Ollongren wil in eerste instantie dat de branche het biedingslogboek zelf regelt. Als dat niet gebeurt, zal ze het via wetgeving afdwingen.

Verder moeten makelaars een verbeterplan opstellen om de regels te verduidelijken. Er bestaat nog veel onduidelijkheid over waar kopers, verkopers en makelaars zich precies aan moeten houden, omdat de regels ruimte laten voor interpretatie. Vakverenigingen VBO en NVM moeten dit verbeterplan voor het einde van dit jaar opstellen.

Ook onderzoekt Ollongren de mogelijkheid om een ​​reservering voor financiering en bouwkundige keuring verplicht te stellen. Woningzoekenden laten die eisen nu vaak vallen om hun kansen te vergroten, omdat er veel meer vraag naar woningen is dan aanbod. Hierdoor lopen ze echter een groter financieel risico. Tot slot wil Ollongren onderzoeken of huizen op alle perrons tegelijk worden geplaatst. Funda, waarin de NVM een aanmerkelijk belang heeft, wordt momenteel gezien als een bevoorrechte partij.

De plannen van Ollongren volgen op Kamervragen over de overspannen woningmarkt en een deny-list van Vereniging Eigen Huis, gemaakt op basis van een meldpunt waar mensen misstanden door makelaars kunnen melden. Eerder dit jaar zijn diverse brancheorganisaties en marktpartijen uitgenodigd om toe te lichten wat zij denken dat er kan worden gedaan om de markt eerlijker te maken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?