Inspectie: Universiteiten moeten sociale veiligheid volgen, 4% meldt ongepast gedrag

Image source - Pexels.com


De Onderwijsinspectie riep universiteiten en hogescholen op om de sociale veiligheid continu in de gaten te houden, zowel in de eigen instelling als samen in de gehele hoger onderwijssector. Er is nog geen landelijk systeem om de veiligheid in het hoger onderwijs te monitoren.

Volgens onderzoek van de Inspectie ervaren studenten op dit moment universiteiten en hogescholen als veilig. Maar 4 procent van de 1.500 ondervraagde mensen meldde tijdens hun studie grensoverschrijdend gedrag te ervaren. Als dit percentage wordt vertaald naar alle studenten in het hoger onderwijs, komt het uit op ruim 30.000 studenten, schat de inspectie.

De helft van de studenten die grensoverschrijdend gedrag ervoeren, gaf aan dat het afkomstig was van medewerkers van hun onderwijsinstelling. Van de studenten die in de enquête onaanvaardbaar gedrag meldden, bespraken de meesten dit met iemand binnen of buiten de instelling. Een kwart besprak het incident met de vertrouwenspersoon van de instelling. Een aantal heeft aangifte gedaan bij de politie. Een kwart deed niets.

Het is voor het eerst dat er cijfers beschikbaar zijn over sociale veiligheid in het hoger onderwijs in Nederland. Voor de vragenlijst van de inspectie was weinig animo. Slechts 15 procent van de benaderde personen vulde de enquête in. Ook kunnen de onderzoekers niet zeggen of de coronamaatregelen de cijfers kunnen vertekenen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?