ING verwacht spoedig herstel voor openbaar vervoer en luchtvaart

Image source - Pexels.com


Economen bij ING denken dat dit jaar een kans zou kunnen zijn voor passagiers- en vrachtluchtvaartmaatschappijen, evenals voor het openbaar vervoer, om tekenen van herstel te vertonen. Het pakket- en postvervoer groeide al met meer dan 20 procent in vergelijking met pre-pandemische niveaus, en het transport en de logistiek van vracht zou waarschijnlijk de 10 procent groei benaderen in vergelijking met de cijfers van 2019.

Het economische team van de bank voorspelt dat het aantal passagiers zal toenemen als de urgentie rond de coronavirussituatie begint af te nemen. Ze zullen echter nog steeds ver achterblijven bij de niveaus van vóór de pandemie.

Economen zeiden dat het aantal passagiers in de luchtvaartsector, dat tijdens de coronaviruscrisis aanzienlijk is gedaald, dit jaar opnieuw zou kunnen stijgen tot 60 procent van het aantal vóór de pandemie. Voor het openbaar vervoer zou het aantal passagiers zelfs kunnen stijgen tot 75 procent van wat het was vóór de pandemie.

ING gelooft nog niet dat een volledig herstel van het personenvervoer in het verschiet ligt, aangezien het reisgedrag door de pandemie is veranderd.

Het goederenvervoer over land overtrof vorig jaar de pre-coronavirussituatie al. De groei op dit gebied zal dit jaar niet zo sterk zijn als vorig jaar, denken de economen. Ook in het post- en pakketvervoer vertraagt ​​de groei, maar die sector is al met meer dan 20 procent gegroeid ten opzichte van begin 2019.

Personeelstekorten kunnen de groei van logistieke bedrijven nog steeds afremmen en beschikbare arbeidskrachten worden schaarser. Bovendien is een op de drie chauffeurs ouder dan 55 jaar en zijn er lang niet genoeg mensen opgeleid om hen te vervangen als ze bijna met pensioen gaan. Daardoor neemt de druk op bedrijven toe. Een hoog ziekteverzuim en Europese regelgeving over het aantal reizen dat men buiten Nederland mag maken, belemmeren volgens ING ook een efficiënte inzet van personeel.

De gestegen kosten van lonen, brandstof en materialen zijn waarschijnlijk makkelijker te berekenen. Door de sterke versnippering van het wegvervoer is dit normaal gesproken nauwelijks mogelijk, maar in de huidige markt wil iedereen de kosten kunnen dekken. Daardoor zullen ook de transportprijzen voor winkels, bouw en industrie stijgen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?