ING: toenemend belang van cybersecurity voor IT-dienstverleners

Image source - Pexels.com


Aanbieders van informatietechnologie zullen volgens ING een grotere rol moeten spelen om bedrijven weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen. De bank voorziet dat de groep van bedrijven gespecialiseerd in cybersecurity onvoldoende capaciteit heeft om bedrijven te helpen hun verdediging te versterken. Vooral het midden- en kleinbedrijf is op dit gebied nog onvoldoende voorbereid.

Volgens ING zouden bedrijven die de IT-infrastructuur beheren, ook moeten uitbreiden om cyberbeveiligingsdiensten aan te bieden. Ze zullen weliswaar moeten investeren in het verbreden van hun expertise, maar uiteindelijk loont het, aangezien de bank verwacht dat bedrijven in 2025 tot 11 miljard euro aan cybersecurity zullen besteden.

De dreiging van cyberaanvallen neemt toe, constateert ING. De bank schat de totale schade voor Nederlandse bedrijven op tussen de 8 en 12 miljard euro, voornamelijk door omzetderving, verlies van klanten en de kosten die nodig zijn om het imago van een bedrijf te herstellen na een aanval. Reputatieschade en verlies van intellectueel eigendom behoren tot de overige kosten.

Ransomware, dat computers versleutelt met een wachtwoord dat kan worden verstrekt nadat losgeld is betaald, is een bloeiende tak van cybercriminaliteit. Van de tweede helft van 2019 tot de eerste helft van 2021 zijn pogingen tot aanslagen meer dan verdrievoudigd. Meestal ligt het losgeld volgens Cyberveilig Nederland tussen de 0,4 en 2 procent van de omzet.

Voor bedrijven is dat maar een klein deel van de totale veroorzaakte schade. De tijd dat de systemen plat liggen en de periode die nodig is om alles weer op orde te krijgen is veel duurder omdat de normale bedrijfsactiviteiten niet kunnen plaatsvinden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?