ING stopt met financiering olie- en gaswinning

Image source - Pexels.com


ING stopt per direct met het financieren van de zoektocht naar en exploitatie van nieuwe olie- en aardgasvelden. Ook wil de bank meer geld investeren in de ontwikkeling van duurzame energie van bijvoorbeeld windparken of zonnepanelen. In iets minder dan drie jaar wil ING de financiering van deze projecten met de helft verhogen, zo maakte de bank bekend. De bank zegt daarmee bij te dragen aan het behalen van de klimaatdoelen van Parijs.

ING stapt niet helemaal uit de fossiele energiesector. De financiële groep verstrekt nog steeds kredieten voor bijvoorbeeld olie- en gaspijpleidingen om de energievoorziening veilig te stellen. Ook zal de bank werkzaamheden in bestaande olie- en gasvelden blijven financieren.

Volgens Arnaud Cohen Stuart, hoofd bedrijfsethiek van ING, volgt de bank de aanbevelingen van het International Energy Agency (IEA) met de aangekondigde stappen. Het IEA waarschuwde vorig jaar dat er geen nieuwe olie- en gasvelden mogen worden gedolven als de opwarming van de aarde wordt beperkt tot 1,5 graad. Maar als de ontwikkeling van bestaande olie- en gasprojecten volledig wordt stopgezet, zal de productie van die brandstoffen te snel dalen, zei Cohen Stuart.

ING heeft een portefeuille van 3,5 miljard euro aan de financiering van de upstream-activiteiten van bedrijven in de fossiele brandstofindustrie. Dat omvat onder meer het zoeken naar en winnen van olie en gas. De bank wil dat deze kredietportefeuille in 2025 minimaal 12 procent kleiner is dan 2019. In 2040 moet de portefeuille meer dan de helft kleiner zijn dan in 2019.

Tegelijkertijd verhoogt ING haar financiering voor hernieuwbare energie jaarlijks met een tiende ten opzichte van 2021. Het kan gaan om leningen die in de eigen portefeuille terechtkomen, maar dat hoeft niet zo te zijn. De bank heeft nu 7,3 miljard euro aan leningen en investeringen in zaken als zonne-energie of windenergie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?