ING beschuldigd van discriminatie voor verificatiecontroles op Russische, Wit-Russische klanten

Image source - Pexels.com


ING vraagt ​​Russische en Wit-Russische rekeninghouders om hun verblijfsvergunning of paspoort te uploaden of de toegang tot hun rekeningen te verliezen. Klanten noemen het discriminatie en russofobie. ING zegt de verificatie nodig te hebben om haar klanten vrij te stellen van sancties tegen Rusland en Wit-Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne, meldt BNR.

Het verificatieproces geldt voor mensen met een totaal saldo van meer dan 100.000 euro. Ze moeten hun geldige verblijfsvergunning verifiëren, of “ING zorgt ervoor dat ze geen extra bedragen meer kunnen krijgen”, citeert BNR uit een brief aan klanten. Zonder verificatie kunnen klanten geen geld overmaken tussen spaar- en betaalrekeningen, maar wel geld uitgeven en overmaken naar anderen, aldus de omroep.

Een getroffen cliënt woont al jaren in Nederland, werkt voor een Nederlands bedrijf en is van plan binnenkort een Nederlands paspoort aan te vragen. Ze belde de communicatie van de bank, met name het feit dat ze wordt aangesproken over een invasie waar ze niets mee te maken heeft, erg verontrustend. “Dit mag in Nederland niet gebeuren”, zei ze tegen BNR. “Wat als ik een hypotheek wil afsluiten? Kom ik überhaupt nog in aanmerking als Rus?”

BNR vond een Facebookgroep waar getroffen klanten met elkaar chatten. Een Wit-Russische ING-klant noemde de brief van ING discriminerend voor zichzelf, haar politieke overtuiging en haar nationaliteit. Ook mensen met een dubbel paspoort moeten hun verblijfsvergunning of paspoort opnieuw uploaden.

In reactie daarop laat ING aan BNR weten dat de bank verplicht is zich te houden aan de sancties die zijn opgelegd aan Rusland en Wit-Rusland. De bank realiseert zich dat dit gevolgen kan hebben voor het dagelijkse bankieren van haar Russische en Wit-Russische klanten. “Om ervoor te zorgen dat onze klanten hun dagelijkse bankzaken kunnen blijven doen, vragen we hen om hulp. Door opnieuw te authenticeren met een geldige verblijfsvergunning of een andere nationaliteit, kunnen we bepalen of we onze klanten kunnen vrijstellen van de sancties. “

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?