Influencer met investeringstips vaak niet onafhankelijk, waarschuwt toezichthouder

Image source - Pexels.com


Beleggingsexperts op sociale media, in het Nederlands bekend onder de portmanteau finfluencers, missen vaak onafhankelijkheid en neutraliteit, waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het is vaak niet duidelijk hoe ze ervoor kiezen om beleggingsproducten te promoten en waarom, wanneer ze deelnemen aan podcasts en blogs, of posten op platforms als Instagram, YouTube en Facebook.

Bovendien hebben de meesten van hen geen relevante financiële opleiding of werkervaring, terwijl ze door hun volgers als experts worden gezien, concludeerde de AFM na onderzoek. De AFM ontving tientallen meldingen van consumenten die forse bedragen zijn kwijtgeraakt door tips van influencers. Hun activiteiten zullen worden gemonitord, beloofde de AFM.

Finfluencers zijn een opkomend fenomeen en maken beleggen voor veel mensen toegankelijk, iets wat volgens de toezichthouder een positieve ontwikkeling is. Het belang van de belegger staat echter niet altijd voorop. Ondanks hun populariteit houden “finfluencers zich niet altijd aan de regels, bijvoorbeeld omdat ze ondoordachte aanbevelingen doen en beleggingsadvies geven. Ze promoten ook risicovolle producten en zijn niet altijd transparant over hun eigen belangen en de vergoeding die ze ontvangen.”

De AFM stelt dat er maar weinig finfluencers zijn die onafhankelijk zijn. Velen van hen hebben duidelijk hun eigen belang, maar zijn daar niet transparant over. Naast adviezen over risicovolle beleggingsproducten, bieden sommige van deze zogenaamde experts tegen betaling ook trainingen en eigen boeken aan. Ook adviseren ze volgers om een ​​rekening te openen bij bepaalde beleggingsondernemingen waarvoor ze dan een commissie per klant ontvangen. De AFM benadrukt dat vooral dat laatste verboden is.

De AFM heeft bekende finfluencers benaderd om expliciet te wijzen op de geldende regels en zal deze groep de komende tijd uitgebreid monitoren. Beleggingsondernemingen zijn er ook op gewezen dat verwijzingsvergoedingen niet zijn toegestaan. Ook de komende periode zal de AFM deze ondernemingen nauw in de gaten houden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?