Inflatie zorgde vorig jaar voor 9 miljard euro aan spaargeld in Nederland

Image source - Pexels.com


Hoge inflatie en lage rente hebben Nederlandse spaarders vorig jaar 9 miljard euro gekost, blijkt uit berekeningen van financiële vergelijkingswebsite Geld.nl. Het CBS maakte eerder op de dag bekend dat de consumentenprijzen in 2021 met 2,7 procent zijn gestegen.

Geld.nl heeft verder gekeken naar cijfers van De Nederlandsche Bank over het bedrag dat mensen in Nederland aan spaargeld hebben. “We hadden allemaal zo’n 340 miljard euro aan vrij opneembare spaarrekeningen”, zegt expert Amanda Bulthuis van Geld.nl. Rekeninghouders ontvingen hierover gemiddeld 0,05 procent rente, wat neerkomt op in totaal 170 miljoen euro.

“Maar door een inflatie van 2,7 procent verloren ook de spaargelden 9,18 miljard euro aan waarde”, aldus Bulthuis. “Als je rente en inflatie opheft, houd je een afschrijving van 9 miljard euro over.”

Vooral de ontwikkeling van de energieprijzen droeg vorig jaar bij aan een hogere inflatie. Was de prijsstijging in 2020 nog 1,3 procent, in 2021 stegen de elektriciteitsprijzen gemiddeld met ruim 22 procent.

In december vorig jaar liep de inflatie op tot 5,7 procent op jaarbasis, het hoogste niveau in bijna 40 jaar. Volgens het CBS waren de gas- en elektriciteitsrekeningen in de laatste maand van 2021 bijna 75 procent hoger dan een jaar eerder.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?