Inflatie zakt in mei naar 8,8 procent

Image source - Pexels.com


Consumenten betaalden in mei 8,8 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder, tegen 9,6 procent inflatie in april, meldt het CBS op basis van een eigen rekenmethode.

De daling van de inflatie wordt vooral veroorzaakt door de prijsontwikkeling van energie – elektriciteit, gas en stadsverwarming. In mei was energie 105 procent duurder dan een jaar eerder. In april was dat 136 procent. Doordat de prijsstijging lager uitviel, had dit een dempend effect op de inflatie.

Benzine en voeding hadden een opwaarts effect op de inflatie. Benzine was in mei 23,8 procent duurder dan een jaar eerder, tegen 20,1 procent. De voedselprijzen waren in mei 9,1 procent hoger, tegen 8,5 procent in april.

Het CBS rapporteert maandelijks twee inflatiecijfers, één op basis van de Europees geharmoniseerde rekenmethode en één op basis van een eigen methode, waarin de woonlasten zijn meegenomen. De Europees geharmoniseerde methode maakt het makkelijker om de inflatie in verschillende landen van de eurozone te vergelijken. Volgens die methode bedroeg de Nederlandse inflatie in mei 10,2 procent en in april 11,2 procent. De inflatie in de eurozone steeg van 7,4 procent in april naar 8,1 procent in mei.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?