Inflatie steeg in maart tot bijna 12 procent

Image source - Pexels.com


De prijzen in Nederland zijn sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne extreem snel gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liep de inflatie vorige maand op tot 11,9 procent. In februari was dat nog iets meer dan 7 procent.

Het statistiekbureau maakte het cijfer bekend in afwachting van de aankondiging van de inflatie in de eurozone later op de dag door Eurostat. Het cijfer is gebaseerd op de Europees geharmoniseerde methode, gecreëerd om een ​​vergelijking van inflatiegegevens van verschillende Europese landen mogelijk te maken. De berekening wijkt iets af van hoe het CBS de inflatie doorgaans berekent. Deze reguliere cijfers worden volgende week gepubliceerd.

De inflatie in Nederland ligt al geruime tijd rond het hoogste niveau in decennia. Zelfs vóór het conflict in Oekraïne waren de energie- en brandstofprijzen al hoog. Dit is mede te danken aan het snelle economische herstel van de coronacrisis, waardoor voor veel van de vele grondstoffen en ook voor personeel in bepaalde sectoren schaarste ontstond.

De Russische inval in Oekraïne heeft vervolgens de prijzen nog verder opgedreven. Sindsdien maken de olie- en gasmarkten zich grote zorgen dat de brandstofaanvoer uit Rusland zou kunnen opdrogen. En omdat energie nog duurder wordt, stijgen ook veel andere producten in prijs. Voor het vervaardigen van goederen is energie nodig. Bedrijven rekenen deze hogere kosten door aan de consument.

De Nederlandse overheid heeft al maatregelen genomen om de pijn voor de Nederlandse consument te verlichten. Vrijdag is een verlaging van de accijns op brandstof ingegaan, waardoor automobilisten minder gaan betalen om hun auto te tanken. Maar dit soort steun kan niet geheel voorkomen dat de koopkracht van Nederlanders dit jaar daalt, waarschuwde premier Mark Rutte al.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?