Inflatie op hoogste niveau in 24 jaar

Image source - Pexels.com


De Nederlandse inflatie steeg in november naar het hoogste niveau in ten minste 24 jaar. Ook in andere eurolanden is het gemiddelde prijspeil fors gestegen, blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Dit komt vooral door de forse stijging van de prijzen van gas, elektriciteit en brandstoffen.

Volgens de Europees geharmoniseerde meetmethode stegen de prijzen in Nederland met 5,6 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dit zijn voorlopige cijfers. Uit tabellen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat een dergelijke forse stijging in ieder geval sinds 1997 niet meer is gemeten.

In de eurozone als geheel bedroeg de inflatie volgens de voorlopige cijfers 4,9 procent op jaarbasis. Dat is een forse valutadepreciatie dan een maand eerder. In oktober bedroeg de inflatie op jaarbasis nog 4,1 procent.

De grootste drijfveer zijn de hoge energieprijzen. In de eurolanden stegen deze met ruim 27 procent. De laatste tijd zijn de gasprijzen fors gestegen door onder meer een combinatie van relatief kleine voorraden in Europa, een forse toename van de vraag door economisch herstel en de afgelopen koude winter.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?