Inflatie Nederland tot 2,7 procent

Image source - Pexels.com


De inflatie in Nederland kwam in september uit op 2,7 procent op jaarbasis. De prijzen voor goederen en diensten stegen iets sneller dan een maand eerder, toen het leven voor consumenten gemiddeld 2,4 procent duurder werd. Vooral de energierekening was hoger, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gemiddeld was energie bijna 20 procent duurder dan in september 2020. In augustus was dat nog een kleine 14 procent. Naast de rekening voor gas en elektriciteit stegen ook de brandstofprijzen aan de pomp, wat de inflatie opdreef.

Aan de andere kant betaalden studenten minder voor onderwijs, wat een drukkend effect had op de depreciatie van de valuta. Vanwege de coronacrisis heeft het kabinet besloten het collegegeld of cursusgeld voor dit studiejaar met 50 procent te verlagen.

Volgens de Europese meetmethode waren goederen en diensten in Nederland vorige maand 3 procent duurder dan een jaar eerder, tegen 2,7 procent in augustus. In de eurozone liep de depreciatie van de munt op tot 3,4 procent, het hoogste niveau sinds september 2008. De Europese meetmethode houdt geen rekening met de kosten van levensonderhoud in de eigen woning. In het CBS-inflatiecijfer zijn deze kosten meegerekend op basis van de huurontwikkelingen van woningen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?