Inflatie daalt licht maar blijft hoog op 6,2%

Image source - Pexels.com


De Nederlandse inflatie bedroeg afgelopen maand 6,2 procent, meldt het CBS. Dat is iets lager dan in januari toen de inflatie voorlopig piekte op 6,4 procent en de eerste daling sinds medio vorig jaar toen de energieprijzen begonnen te stijgen.

Naast de energierekening worden ook meubels en eten duurder. De prijzen voor mobiele telefoons daalden. Het onderwijs werd ook wat goedkoper.

Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen voor gas en olie verder gestegen. Omdat de energieprijzen de inflatie al maanden opdrijven, gaat het CBS onderzoeken hoe het deze cijfers meeneemt in de inflatieberekeningen. De energieprijzen die Nederlandse huishoudens betalen, bewegen niet maandelijks, dus de maandelijkse energiestijgingen die in de inflatie zijn opgenomen, geven misschien geen goed beeld van de prijsstijgingen die consumenten echt voelen, aldus de statistiekbureaus.

Eerder meldde het CBS dat de inflatie in februari is gedaald volgens de Europees geharmoniseerde methode. Volgens die berekening bedroeg de valutadepreciatie 7,2 procent. Het belangrijkste verschil tussen beide methoden is dat de kosten van levensonderhoud in een koopwoning niet worden meegenomen in de Europese methode.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?