Inflatie bereikt hoogste niveau in 40 jaar

Image source - Pexels.com


Het dagelijks leven werd in november 5,2 procent duurder dan dezelfde maand een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging die Nederlanders betalen voor goederen en diensten sinds september 1982, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gas en elektriciteit werden aanzienlijk duurder, maar ook kleding steeg in prijs. De inflatie was vorige maand beduidend hoger dan de 3,4 procent in oktober.

Elektriciteit was in november driekwart duurder dan vorig jaar. De gasprijzen stegen met meer dan de helft en benzine was 31 procent duurder dan een jaar eerder. Inwoners van Nederland moesten ruim 5 procent meer betalen voor kleding. Eten en drinken werd 1,1 procent duurder, waarbij de voedselprijzen veel sneller stegen dan in oktober.

Het beeld is vergelijkbaar met vorige week. Toen meldde het Europese statistiekbureau Eurostat dat de inflatie voor Nederland, bepaald door de Europese meetmethoden, in november volgens voorlopige cijfers 5,6 procent bedroeg. Dat was het hoogste cijfer sinds deze metingen in 1997 begonnen. De inflatie voor alle eurolanden samen bereikte een nieuw record.

De Europese Centrale Bank, die de inflatie op ongeveer 2 procent moet houden, is niet van plan in te grijpen ondanks de forse prijsstijgingen. De rentetarieven bevinden zich nog steeds op historisch lage niveaus. Goedkoop geld stimuleert doorgaans de inflatie.

Volgens de beleidsmakers van de centrale bank zijn de oorzaken van de hoge inflatie tijdelijk. De hoge prijzen zijn deels te wijten aan het feit dat de industrie het verrassend snelle economische herstel van de coronacrisis inhaalt. Bovendien veroorzaakte de pandemie in 2020 een zeer lage inflatie, soms zelfs dalende prijzen, stellen ze.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?